Hlavní obsah

Sto let po založení republiky zavalili uměleckou slévárnu Masarykové. Někteří měří skoro tři metry

Města a obce začaly s blížícím se výročím 100 let od založení Československa toužit po vlastní soše či bustě Tomáše Garrigua Masaryka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Blížící se výročí 100 let od založení Československa nezaměstnává jen politiky, ale i další profese. Například umělecké slévače. Umělecká slévárna v Horní Kalné na Vrchlabsku je díky tomu doslova zavalena objednávkami od měst a obcí na odlití sochy či busty Tomáše Garrigua Masaryka. Města, která se k pořízení nové sochy prvního československého prezidenta ještě nerozhoupala, by se měla rozhodnout co nejdříve. Odlití takové sochy totiž trvá minimálně tři měsíce.

Článek

Sochy a busty prezidenta Masaryka, které od roku 1991 slévárna v Horní Kalné vyrobila, by se daly spočítat na prstech jedné ruky, jedna shlíží na Hradčanské náměstí, druhá je v Karlových Varech a třetí sochu vztyčili před 18 lety v hlavním městě Mexika. Pytel s objednávkami na tuto sochu se roztrhl až letos, kdy bude řada měst a obcí slavit 100. výročí založení Československa. A mnoho z nich chce připomenout prvního prezidenta, jehož sochy na spoustě míst zlikvidovali nejdříve nacisté a pak komunisté. V Horní Kalné nyní dokončují čtyři sochy v nadživotní velikosti a čtyři busty.

Asi nejzajímavějším kouskem je socha, která poputuje do Loun. „Autorem sádrové předlohy je hořický sochař Ladislav Jezbera, jenž model vytvořil podle dobových fotografií díla, které v roce 1930 vytvořil sochař Otakar Švec,” popisuje Pavel Horák, jenž slévárnu založil spolu se svým bratrem Petrem Horákem a švagrem Vladimírem Vajsem. Dalšího Masaryka z hornokalenské dílny letos odhalí například v Kostelci nad Orlicí.

Uměleckou slévárnu založili bratři Horákové spolu se svým švagrem v roce 1991. Tehdy začínali na koleni ve třech, postupně se dílna rozrostla v malou manufakturu s několika zaměstnanci, které si majitelé sami vychovali. V roce 2017 získali titul Firma roku Královéhradeckého kraje. Bronzové sochy odlévají metodou takzvaného ztraceného vosku, kterou znali již staří Egypťané. Díky tomu, že silikonový negativ původního modelu vylijí voskem, jenž se následně rozpustí a nahradí bronzem, je možné sochu vytvořit s každou sebemenší vráskou či rýhou, kterou sochař na původním modelu vytvořil.

Prvním odlitkem, který ve své dílně vyrobili, byla hlava Krista. „Na něčem jsme to museli vyzkoušet, dodnes ji tady máme,” směje se starší z bratrů Horákových Petr. Z malé manufaktury se postupně stala uznávaná dílna, již vyhledávají sochaři z celého světa, víc než polovinu zakázek mají v Horní Kalné ze zahraničí. Tu pro ně nejvýznamnější dělali před čtyřmi lety pro budovu amerického Kongresu ve Washingtonu. „Jde o bustu Václava Havla, je to dílo, na které jsme asi nejvíce pyšní. Není nejvýznamnější velikostí, ale významem je pro nás určitě největší,” říká Pavel Horák.

Sochy z Horní Kalné jsou rozesety po celém světě. Kromě Masaryka v Mexiku je to například obrovský drak, kterého si nechal odlít lucemburský princ Robert, aby hlídal jeho vinice ve francouzském Bordeaux, ale například i svatý Řehoř, jehož sochu Pavel Horák spolu se synem tuto středu instalovali ve Vatikánu. Socha byla darem arménského národa papeži Františkovi.

Reklama

Doporučované