Hlavní obsah

Očkování opět zpomalilo

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie

Reklama

Tempo očkování v posledních dnech zpomaluje. Navzdory tomu však Česko v dubnu v denním počtu podaných dávek poprvé výrazněji předběhlo Slováky, kteří byli dlouhodobě napřed.

Článek

Dvacátý dubnový den se pomalu chýlí ke konci a březnový cíl premiéra Andreje Babiše, tedy že v dubnu se bude v České republice očkovat rychlostí 100 tisíc dávek denně, je stále v nedohlednu. Je čím dál jasnější, že číslo bylo hodně nadsazené. Nejblíže k němu měla země 15. 4., kdy bylo vyočkováno přes 71 tisíc dávek. Šlo však o jediný den, kdy se hodnota dostala přes hranici 70 tisíc.

53 % v kategorii 80+

Sedmidenní průměr vykázaných očkování v České republice navíc v posledních několika dnech klesl. Zatímco minulé pondělí bylo zaznamenáno přes 61,5 tisíce podaných dávek, včera toto číslo lehce přesáhlo 55 tisíc. Očkování se ale zpravidla vykazuje se zpožděním a až několik tisíc dávek může být ještě zpětně připočítáno.

Očkování u nejstarší a nejohroženější věkové kategorie se za poslední týden přehouplo přes 50 procent, když se proočkovanost zvýšila o 3,5 %. Polovina seniorů v této kategorii tak stále není naočkovaná. Premiér navíc na sociálních sítích uvedl, že koncem příštího týdne by se registrace mohly otevřít pro další věkovou skupinu 60+.

V zatím poslední prioritní kategorii 65–69 přibylo 1,1 % osoby s ukončeným očkováním, a naočkovaných tak je 4,7 % této kategorie. Věková skupina 60–64, pro kterou by se měla podle premiéra Babiše otevřít možnost očkování příští týden, je tedy paradoxně proočkovanější.

Na datech je také vidět, že více naočkovaných lidí je i v dalších věkových kategoriích. Pravděpodobné vysvětlení spočívá v prioritizaci očkování ve fázi 1A, kdy byly vakcíny směřovány ke zdravotnickému personálu nebo později i k učitelům.

Celkově bylo v České republice dosud oběma dávkami naočkováno zhruba 8,2 % populace.

Kolektivní imunita

Epidemiologové odhadují, že pro vytvoření kolektivní imunity musí být proti koronaviru očkováno 70–90 % populace. Tehdy by měl přenos viru zeslábnout a zpomalit se. Někdy se uvádějí i nižší čísla okolo 60 %.

Pro srovnání: Spojené státy očkují více než 3 miliony vakcín každý den, což je zhruba 1 % všech obyvatel denně bez ohledu na věkovou kategorii. Momentálně se země nachází na 40 % proočkovanosti a za předpokladu, že by se v USA očkovalo dále stejným tempem, dosáhly by 70% proočkovanosti alespoň jednou dávkou okolo 20. června.

Slovensko zpomalilo také

U našich nejbližších sousedů už se také očkují mladší kategorie. Do tamního registračního systému se v dohledné době budou moci přihlásit lidé nad 40 let, přičemž proočkovanost těch starších je podle dat ECDC na Slovensku nižší než v Česku. Mimochodem, podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera se se zmíněným milníkem 40+ počítá v červnu.

V přepočtu na populaci má Slovensko vyšší počet vykázaných očkování. V tempu se ale Česko nyní dostalo do popředí, poprvé výrazněji za celou dobu. Přibližně od druhého březnového týdne očkuje více.

Slováci vykazovali více vakcín od ledna do začátku března, čímž vznikl rozdíl, který v současné době Česká republika dohání. Mezi zeměmi je i jeden zásadní rozdíl: Slovensko má naočkovaných více lidí alespoň jednou dávkou, zatímco v Česku více lidí dostalo i druhou dávku.

U obou zemích je také vidět prudký nárůst na začátku dubna se současným zpomalením. Důvodem bude pravděpodobně kompenzace nižších denních počtů v průběhu velikonočních svátků.

Reklama

Doporučované