Hlavní obsah

Sto útoků denně a žádná pomoc. Proč nás přehlížíte? Lidé z Aleppa poslali světu vzkaz

Poslechněte si kompletní vzkaz, který obyvatelé Aleppa poslali světu (s českými titulky).Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Situace v syrském Aleppu donutila tamější obyvatele natočit video, ve kterém prosí svět o pomoc.

Článek

Patnáct mužů, dvě ženy a nemluvně. V rukou čtyři vlajky syrské opozice a v pozadí trosky města. Obyvatelé Aleppa se postavili před kameru, aby požádali svět o pomoc. V angličtině za ně promluvil lékař Hamza al-Khatib.

„Ruské a syrské vládní síly úmyslně míří na civilní infrastrukturu. Útoky se snaží zlomit vůli lidí,“ říká lékař a upozorňuje, že za posledních 23 dnů ve městě zaznamenali 2 300 vojenských úderů. „Máme téměř nulový přístup ke zdravotní péči. Lidé se bojí chodit do nemocnic právě kvůli úmyslným ruským a syrským náletům,“ popisuje situaci. Podle lékaře souhlasily skupiny rebelů, že východnímu Aleppu od bojů uleví, zatímco Rusko a syrský režim odmítly.

„Zajímá nás, proč máme OSN,“ ptá se lékař a obviňuje svět ze smrti sto padesáti tisíc občanů města. Zároveň tvrdí, že nefunkční mezinárodní spolupráce je příčinou toho, že ve městě je uvězněno přes čtvrt milionu lidí.

„Prosíme vás: Zpacifikujte Asadovo letectvo, které nás zabíjí. Nebo alespoň vytvořte diplomatický tlak na Rusko a syrský režim, aby zastavily bombardování Aleppa,“ žádá skupina svět. Zároveň volá po humanitární pomoci. Chce vytvořit koridor kontrolovaný OSN, případně žádá koalici vedenou Američany o shazování jídla, léků a dalšího potřebného vybavení z letadel.

Vedete totální válku, opřela se Francie do Putina a Asada

Na situaci v Aleppu tento týden zareagovala Francie. „Je nezbytné, aby se mezinárodní společenství přestalo dívat jinam. Je to hrozná realita, která se tam děje. Je naléhavě nutné jednat," řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault v reakci na intenzivní bombardování a nálety.

Proč se v Sýrii vůbec bojuje? A jaké strany stojí proti sobě? Vysvětlujeme ve videu.Video: Jaroslav Brousil

Podle Ayraulta se v příštích dnech v Paříži uskuteční další konference zemí, které odmítají režim syrského prezidenta Bašára Asada a naopak podporují povstalce.

„Francie přebírá iniciativu, aby čelila strategii totální války režimu a jeho spojenců, kteří využívají nejistoty ve Spojených státech," řekl šéf francouzské diplomacie. Země bude aktivně usilovat například o usnesení Rady bezpečnosti k přijetí sankcí proti syrské vládě.

„Nemáme v úmyslu nic nedělat. Náš boj za obranu syrských civilistů pokračuje," podotkl Ayrault.

Nový útok Asadova režimu vnáší již týden do Aleppa hrůzu. Syrská observatoř pro lidská práva uvádí, že od úterý 15. listopadu způsobil příval raket, granátů a výbušných sudů do čtvrtí Aleppa smrt nejméně 107 civilistů, včetně 17 dětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované