Hlavní obsah

Stoletá knihovna v Brně chce propojovat fyzický a virtuální svět

Foto: Jan Lipold

Ilustrační snímek.

Reklama

Srozumitelně propojovat fyzický a virtuální svět patří k cílům brněnské Knihovny Jiřího Mahena, která 1. února oslaví 100 let.

Článek

Má pobočky v každé městské části, nyní ale zůstávají uzavřené kvůli opatřením proti šíření koronaviru, rozvíjí proto digitální služby. Podle ředitelky Libuše Nivnické knihovna shromažďuje a zpřístupňuje vědění, má být prostorem pro studium, ale také pro setkávání a zklidnění v hektické on-line době.

„Tuto hodnotu bude knihovna vždy nabízet, stejně tak samozřejmě bude ve svých službách využívat vše užitečné, co digitální technologie umožňují,“ uvedla Nivnická.

S veřejnými oslavami 100. výročí musí knihovna počkat. „Současná situace do našich plánů nemile vstupuje, ale protože si výročí budeme připomínat celý rok, operativně se budeme též přizpůsobovat,“ uvedla ředitelka.

Začátkem oslav měla být v únoru výstava 100 let knihovny - 100 otisků na mapě Brna. Autoři zmapovali místa, kde knihovna během let působila, stejně jako místa spojená se zakladatelem Mahenem. Vernisáž je odložená na jaro. Hned 1. února ale knihovna spustí 3D vizualizace Schrattenbachova paláce, sídla ústřední knihovny, a Mahenova památníku. Na léto knihovníci plánují Library Tour, soutěžní putování mezi pobočkami.

Rok 2020 poznamenala pandemie a související opatření. Knihovna přišla zhruba o třetinu plánovaných provozních dnů. Asi milion loňských výpůjček znamená také přibližně třetinový pokles oproti roku 2019. Registraci do knihovny si obnovilo nebo založilo o 17 procent méně čtenářů než v předešlém roce.

„Ale pokud odhlédnu od tohoto vlivu, u nás v knihovně je křivka dlouhodobě setrvalá a nevykazuje dramatické poklesy ani u dospělých ani u dětí do 15 let. A to je obzvláště povzbuzující v situaci, kdy se masivně prezentuje, že děti nečtou,“ uvedla ředitelka. Na konci roku měla knihovna 42.974 registrovaných čtenářů.

Knihovníci se v době nuceného uzavření snaží pomáhat hygienické stanici s trasováním, 3D tiskárnu využívají pro tisk držáků roušek, ve spolupráci s lékařkou chystají krátká osvětová videa. Roznášení či rozvoz knih až do domu nejsou při velikosti knihovny a počtu čtenářů plošně reálné. Alespoň v některých pobočkách se ale našli dobrovolníci, knihy tak putují především ke starším a méně mobilním čtenářům.

Nejčtenějšími tituly roku 2020 byly Tiché roky a Hana od Aleny Mornštajnové. Nejpůjčovanějším autorem je Vlastimil Vondruška, což je dáno množstvím titulů, které publikoval. Mezi e-knihami, o které byl loni větší zájem než dříve, bodoval Šikmý kostel Karin Lednické.

„I lidé, kteří dříve nesáhli po e-knize, se ji naučili používat. Mnohdy si však neuvědomují, že tato služba není zadarmo a že náklady za ně platí knihovna. V roce 2020 jsme takto za tyto výpůjčky zaplatili přes 575.000 korun,“ uvedla Nivnická.

Ve fondech Knihovny Jiřího Mahena je 780.000 knihovních jednotek. Kromě knih jde také o časopisy, denní tisk, mapy, hudebniny, audiovizuální dokumenty nebo deskové hry.

Reklama

Související témata:

Doporučované