Hlavní obsah

Stoletý Australan dostal neobvyklý dárek. Výlet do Švýcarska, kde zemře

Australský ekolog oslavil své 104. narozeniny.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Australský ekolog David Goodall oslavil v rodinném kruhu své 104. narozeniny. Přání měl jediné - ukončit svůj život. Rodina se rozhodla, že mu ho vyplní.

Článek

Příbuzní mu na tento týden zaplatí cestu první třídou do Švýcarska, kde podstoupí na klinice v Basileji dobrovolnou eutanazii, uvedla australská veřejnoprávní televize.

Doktor Goodall donedávna pracoval jako honorární výzkumník na Edith Cowan University. V poslední době se však začal jeho fyzický stav a kvalita života zhoršovat.

V roce 2016 byl vedením univerzity donucen odejít ze své pozice. Vedení argumentovalo tím, že by Goodall mohl být bezpečnostní hrozbou pro sebe i své kolegy. To vyvolalo pobouření napříč akademickou obcí.

„Velice lituji, že jsem takového věku dosáhl,” uvedl Goodall k příležitosti svých 104. narozenin. „Když se někdo rozhodne zabít, mělo by to samo o sobě stačit. Nemyslím si, že by do toho měl někdo další zasahovat,” dodal k tématu eutanazie.

„Nejsem šťastný, chci zemřít,“ bilancoval Goodall nad svým rozhodnutím.

Poslední cesta první třídou

Jelikož Goodall pochází z Austrálie, kde je asistovaná sebevražda legální jen ve státě Victoria, a to pouze pro smrtelně nemocné, odcestuje právě do Švýcarska, kde je eutanazie legální.

Cestu Goodallovi uhradí organizace Exit International, která podporuje osoby, jež chtějí dobrovolně odejít ze světa. Skrze fundraising se podařilo organizaci vybrat přes 20 tisíc australských dolarů. Cílem sbírky bylo také to, aby mohl na svou poslední cestu vyrazit první třídou.

Rodina podporuje Goodallovo rozhodnutí, a to včetně jeho dcery Karen, která pracuje jako klinická psycholožka. „Prožil velmi dobrých sto čtyři let života, takže cokoliv se stane, jakkoliv se rozhodne, je to na něm,” hodnotí Karen rozhodnutí svého otce.

Goodall se narodil roku 1914 v Londýně. Na Královské univerzitě vystudoval botaniku a ekologii. Doktorát získal v roce 1948. Zároveň je držitelem čestného doktorátu z univerzity v italském Terstu. Přednášel v Británii, Spojených státech a Austrálii.

Reklama

Doporučované