Hlavní obsah

Stoletý hrdina koronakrize kapitánem Beckhamova týmu. Stane se i rytířem

Foto: Profimedia.cz

Dva britští miláčci. Stoletý kapitán Tom Moore a legendární záložník David Beckham.

Reklama

Britský válečný veterán Tom Moore, jenž svým charitativním pochodem vybral přes 30 milionů liber, byl jmenován kapitánem týmu „Lvích srdcí“, který sestavila anglická fotbalová reprezentace na počest hrdinům koronakrize.

Článek

Stoletý kapitán Tom, jak mu říkají Britové, měl jednoduchý plán. Každý den ujde desetkrát pětadvacetimetrovou délku z jednoho konce zahrady k druhému. Do svých stých narozenin to chtěl zvládnout stokrát, dal si za cíl, že vybere 1000 liber, tedy asi 31 tisíc korun, pro britské zdravotníky.

Pro velký úspěch cílovou částku později zvedl na půl milionu liber. I tu mnohonásobně překonal. Vybral neuvěřitelných 30 milionů liber, tedy přes 931 milionů korun a stal se miláčkem celého světa. Ocenění na sebe nenechala dlouho čekat. Ke stým narozeninám dostal třeba 125 tisíc papírových přání nebo hodnost plukovníka od samotné královny.

Další pocty se dočkal minulý týden. Legendární fotbalista David Beckham ho slavnostně jmenoval kapitánem týmu „Lvích srdcí“, který se rozhodl sestavit spolu s anglickou fotbalovou reprezentací na počest 23 inspirativním jedincům, kteří během pandemie koronaviru udělali pro národ něco výjimečného. Organizace tak reagovala na odložení Mistrovství Evropy ve fotbale.

Britové mohli v anketě hlasovat do 12. července. Jakmile byl spuštěn hlasovací systém, zahltilo ho jméno stoletého staříka. Bylo tedy jasné, že se musí stát kapitánem. Na oznámení zbylých 22 „hráčů“ se teprve čeká, reprezentace je bude zveřejňovat postupně spolu s jejich hrdinskými příběhy.

Čestný titul a uznání přijel kapitánovi Tomovi do jeho domova v Bedfordshire předat sám bývalý kapitán anglické fotbalové reprezentace David Beckham. „Setkat se s Tomem pro mě byla velká pocta. Jsem vděčný, že jsem mu mohl prostřednictvím anglické fotbalové reprezentace poděkovat za jeho neuvěřitelný úspěch při shánění finančních prostředků pro náš zdravotnický systém,“ okomentoval setkání Beckham.

„Je to národní hrdina. Na post kapitána si nedovedu představit nikoho lepšího,“ dodal. Setkání potěšilo i válečného veterána. „Bylo úžasné se setkat a dozvědět se o Davidově iniciativě něco víc. Těším se na sdílení inspirativních příběhů mého týmu. Bude to něco, na co může být celý národ hrdý,“ pronesl kapitán Tom.

Toma Moora čeká v pátek další významná událost. Britská královna Alžběta II. ho pasuje na rytíře. Moorovo povýšení do rytířského stavu navrhl britský premiér Boris Johnson. Kapitán Tom podle něj poskytl Británii „světlo skrze koronavirovou mlhu“. „Jménem každého, koho jeho neuvěřitelný příběh zasáhl, chci kapitánu Moorovi velmi poděkovat. Je skutečný národní poklad,“ prohlásil Johnson.

Britská královna ho uvede do rytířského stavu při soukromém obřadu na hradě Windsor, kde se při té příležitosti setká i s jeho rodinou.

Reklama

Doporučované