Hlavní obsah

Stometrový byt v centru Prahy. Je to úspora státních výdajů, říká Schillerová

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Ministryně financí nevidí nic zvláštního na tom, že stát investuje do jejího bytu v centru Prahy. Domnívá se naopak, že se jedná o výraznou úsporu výdajů na zajištění bezpečnosti chráněné osoby.

Článek

„Nemyslela jsem si, že to je něco nemorálního nebo špatného,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová pro Seznam Zprávy v reakci na zprávu, že obývá stometrový apartmán v samotném centru Prahy. A platí to stát, včetně úprav, které si ministryně objednala. Informaci přinesl server Neovlivní.cz.

Byt, který nyní užívá Schillerová, je v Salvátorské ulici, jen kousek od Staroměstského náměstí a v těsném sousedství Pařížské ulice, jež platí za nejdražší v Česku. Jde o proslulé luxusní byty, které nechal svého času zrenovovat někdejší ministr pro místní rozvoj Pavel Němec a patří právě MMR. To ostatně potvrdilo, že se předloni do jeho bytu šéfka resortu financí přestěhovala.

„Bydlím v bytě, který je určený pro členy vlády. Byt se nedá nabízet k pronájmu a navíc má zajištěnou ostrahu pro chráněné osoby. Domnívám se, že je to naopak výrazná úspora výdajů na zajištění bezpečnosti chráněné osoby,“ napsala Schillerová Seznam Zprávám. Doplnila, že luxusní adresu využívá od doby, co je ministryní.

Řadu otázek Seznam Zpráv ovšem ministryně nechala bez odpovědi. Redakce se mimo jiné ptala, kolik stát do apartmánu investoval od doby, co ho Schillerová obývá. Podle serveru Neovlivní.cz totiž bylo jejím přáním v době, kdy se stěhovala, navíc ještě investovat do rekonstrukce a vybavení.

„Jako první se sháněla po odpovídajícím toaletním stolku, ten původní se jí nelíbil. Stoleček se jí nakonec také pořídil na státní útraty,“ uvedl pro Neovlivní.cz pod příslibem anonymity zdroj z Ministerstva pro místní rozvoj.

Bez odpovědi pak zůstaly i dotazy, jaké jsou měsíční náklady pro využívání bytu.

Předtím bydlela Schillerová také v bytě, který spadá pod stát. Konkrétně měla k dispozici služební byt Finanční správy, který je mimochodem také v centrální pražské části. Přesně před dvěma lety se vystěhovala.

Nájem včetně energií ji vyšel na necelých 5 tisíc korun. Na případ pak upozornil Radiožurnál ještě v době, kdy Alena Schillerová působila jako Babišova náměstkyně na financích; na dotaz stanice odmítla odpovědět, zda jí nájemné v bytě na Praze 1 přijde za tuto částku přiměřené. „Co se týče nájemného, tak je to dotaz na GFŘ. Jinak já jsem tu určitě v souladu s předpisy, umožňuje to směrnice, že tu mohou být zaměstnanci Ministerstva financí,“ řekla tehdy Radiožurnálu.

Reklama

Související témata:

Doporučované