Hlavní obsah

„Stop přebujelému turismu.“ Aktivisté chtějí Prahu vrátit místním

Foto: Prague City Tourism

„Běžní občané mají v Praze problém žít, genius loci města a dobrých vztahů v něm byl nahrazen vidinou rychlého zisku,“ upozorňují autoři dopisu.

Reklama

„Když nyní vidíme ulice bez turistů, zavřené obchody s předraženými suvenýry, vidíme i další věci: nakolik se centrum v minulosti odcizilo lidem, kteří ho tvoří – obyvatelům,“ konstatují autoři výzvy určené pražským politikům.

Článek

Oč jde. Podle Petra Městeckého ze spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy pandemie koronaviru ukázala, kolik bytů odsával byznys s krátkodobými pronájmy. „Pod rouškou ‚sdílení‘ a ‚pronajímání‘ se provozují ubytovací služby ve 14 000 bytech, které často po desítkách patří velkým poskytovatelům a z 80% je tvoří celé byty nabízené jako hotelové pokoje,“ míní Městecký. „Pokud se nechceme dostat do situace, že se z Prahy stanou jen kulisy pro turistický ruch, je nutné tento typ podnikání omezit a umožnit pronájem jen toho bytu, kde majitel skutečně žije.“

Stejný názor má i šestatřicet spolků a organizací, které se připojily pod výzvu Za Prahu udržitelnou a sousedskou. Adresátem je pražský magistrát, jednotlivé městské části a také Institut plánování a rozvoje. Žádají řešení, podle jejich názoru, přebujelého turismu, a přejí si také nerozšiřování letiště.

„Běžní občané mají v Praze problém žít, genius loci města a dobrých vztahů v něm byl nahrazen vidinou rychlého zisku.“ upozorňují autoři dopisu.

Nouzový stav zbrzdil kriminalitu.

Stejný názor má i radnice Prahy 1. Výbor proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života se proto nyní ve spolupráci s vedením první městské části obrátil na ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou. Vyzývají ji, aby zachovala zákaz poskytování krátkodobého ubytování i po skončení nouzového stavu.

V jejich společném prohlášení kromě dalšího stojí: „Po vyhlášení nouzového stavu se zdálo, že se lidé v domech léta sužovaných krátkodobými pronájmy neboli sdíleným ubytováním konečně vyspí. Situace se sice na chvíli zlepšila, ale na mnoha místech se tento způsob bezohledného podnikání opět rozběhl.“

Výzva adresovaná státu konstatuje, že neexistující přehled jednotlivých bytů, ubytovaných klientů a absentující kontrola byznysu je podle některých obyvatel Prahy 1 velmi rizikovým faktorem, a to nejen v rámci boje proti pandemii covid-19.

Starosta Prahy 1 Petr Hejma podotkl, že střed města je nejvíce zatížený krátkodobým ubytováním. „I proto jsme se nyní obrátili na ministryni Kláru Dostálovou s požadavkem, aby i nadále platil zákaz poskytování služeb krátkodobého ubytování,“ upozornil.

Reklama

Doporučované