Hlavní obsah

Stop týrání slepic v klecích žádá už milion lidí. Obchody se přizpůsobují

Klecový velkochov je v Česku běžnou praxí. Peticí antiklecové kampaně se možná bude zabývat Evropská komise.Video: Jana Lipská, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropská iniciativa finišuje sběr podpisů potřebný k tomu, aby se velkochovy slepic musela zabývat Evropská komise.

Článek

Bezmála devět z deseti českých slepic je chováno v kleci. Na praxi velkochovů nejen v Česku, ale po celé Evropě se bude muset zaměřit nová Evropská komise pod vedením Ursuly von der Leyenové. Evropská iniciativa Konec doby klecové totiž podle zjištění Seznamu získala už milion podpisů pod petici, která vyzývá k zákazu klecových chovů. Zbývá je ještě všechny ověřit. A podle unijních pravidel se jí tak bude muset zabývat Evropská komise.

„Ověřených podpisů je asi 900 tisíc. Věříme, že zbývající podpisy se podaří mít ověřené nebo přidat nové ověřené do termínu, kdy petice končí,“ uvedla pro Seznam Romana Šonková z mezinárodní organizace Soucit ve světovém zemědělství (CIWF), jež za Koncem doby klecové stojí. Podpisy je možné připojovat do 11. září.

K tomu, aby se občanskou iniciativou bruselský aparát zabýval, je třeba shromáždit alespoň milion ověřených podpisů ze sedmi různých členských států během jednoho roku.

Mimochodem, je to zhruba rok, co organizace OBRAZ – Obránci zvířat zveřejnila drastické záběry z velkochovů slepic. Od té doby na vlnu nevole veřejnosti zareagovala řada supermarketů a obchodníků. Závazek vyřadit klecová vejce z prodeje do roku 2025 podepsaly třeba Tesco, Lidl, Penny, Kaufland nebo Globus. Internetové obchody Košík.cz a Rohlík.cz je v nabídce nemají už od letošní poloviny roku.

Podle zástupkyně Romany Šonkové nejde jen o týrání zvířat. „Velkochovy jsou velice neefektivní z hlediska přírodních zdrojů, přispívají ke klimatickým změnám,“ tvrdí. Problémem je podle ní například pěstování krmiva, kterým se tak zabírají zbytečně velké plochy.

Spotřeba potravin živočišného původu je podle antiklecových kampaní příliš velká a neudržitelná. Podle Romany Šonkové jsou lidé zvyklí na nákup levných a vždy dostupných potravin. Právě cenou, která by se při zákazu klecového chovu zvýšila, argumentují politici a úřady. Zákaz velkochovů jen v Česku by podle nich nedával smysl, dokud nebude celounijní.

„My jsme již dříve deklarovali, že k tomuto tématu je potřeba změna evropské legislativy, aby ta pravidla platila na jednotném trhu Evropské unie ve všech členských státech. Ministerstvo zemědělství se účastní veškerých jednání v Bruselu, která jsou pro to klíčová, ale musím říci, že na evropské půdě se zatím žádná změna v této oblasti nechystá,“ uvedl pro Seznam náměstek ministerstva zemědělství Jindřich Fialka.

V Evropě žije podle antiklecových organizací na 300 milionů hospodářských zvířat v nevyhovujících podmínkách. Nejde jen o slepice a další drůbež a jejich klece, ale třeba i o kotce pro telata nebo porodní kotce pro prasnice.

Reklama

Související témata:

Doporučované