Hlavní obsah

Stopáž: Rozdíl mezi Orbánem a Babišem? Šéf ANO touží po uznání na Západě

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Proč Andrej Babiš vytáhl jako předvolební trumf maďarského premiéra s autoritářskými sklony?

Reklama

Článek

Andrej Babiš není jako Viktor Orbán. Liší se v tom, že Babiš na rozdíl od maďarského premiéra touží po společenském a politickém uznání na Západě. Ale je to samozřejmě pragmatik, říká reportérka Tereza Šídlová.

Obhajující český premiér vytáhl v Ústeckém kraji, kde kandiduje, jako předvolební „eso“ maďarského premiéra Viktora Orbána. Podle reportérky Seznam Zpráv Terezy Šídlové to byl strategicky chytrý tah.

„Ústí je zranitelný a složitý region. Je to obvod, kde se hnutí ANO bude přetahovat s SPD o bývalé komunistické a sociálně demokratické hlasy. S nadsázkou bych řekla, že si tam Andrej Babiš Viktora Orbána pozval, aby tam udělal tvrdou kampaň, která připomíná právě SPD. Maďarský premiér za něj řekl ty nedrsnější věci, ať už jde o postoje k migraci, Evropské unii, nebo k LGBT komunitě, a Babiš tam jen stál a nemusel říkat nic,“ říká Šídlová v podcastu Stopáž.

Babiš sám Orbána označuje za svého přítele, ale jejich vztah podle reportérky není černobílý. „Český premiér si u toho maďarského tento týden udělal dluh. Nevíme, co mu za tohle vystoupení bude muset ‚dát‘ nebo zda tu import orbanismu zůstane i poté, co předvolební kampaň skončí,“ dodává Šídlová.

Co oba premiéry spojuje, je problematický vztah k Evropské unii, zejména kvůli podezření z nekalého čerpání dotací. „Jde ale o trochu rozdílné příběhy. Andrej Babiš přišel do politiky jako bohatý člověk a jednou z jeho motivací je také snaha pojistit si obchodní zájmy. Viktor Orbán vzešel z liberálnějších, intelektuálnějších kruhů a až politika se mu stala byznysem. V Orbánově případě jde spíš o nepotismus, je tam silné podezření, že přihrává dotace firmě svého zetě,“ vysvětluje reportérka.

Podle Šídlové je Babiš politickým chameleonem a těžkým pragmatikem. A to i v otázkách migrace nebo Evropské unie. Připomíná, že v Evropském parlamentu europoslanci hnutí ANO sedí ve frakci se silně proevropským hnutím francouzského prezidenta Emmanuela Macrona La République en marche. „To je právě Andrej Babiš, využije, co potřebuje. V Ústí Orbána, v Evropě zase působí s Macronem mezi liberály. A pak se doma bouří, že nám bude vládnout Brusel,“ dodává Šídlová.

Proč voliči Andreje Babiše slyší na téma migrace? Jak návštěva maďarského premiéra v Ústí probíhala? A podle jakého klíče zamítl Úřad vlády vstup vybraným médiím na tiskovou konferenci? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované