Hlavní obsah

Stopáž: Už nejde o epidemii neočkovaných. Podzimní vlna se týká nás všech

Foto: Profimedia.cz

Vláda na vývoj pandemie reaguje, ale pozdě (ilustrační foto).

Reklama

Článek

„Ještě před pár týdny se Ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygienička vzájemně uklidňovaly, že sice rostou počty pozitivních případů, ale nepropisují se do nemocnic. To už se bohužel změnilo,“ vysvětluje v podcastu Stopáž redaktorka Seznam Zpráv Daniela Přádová.

V posledních dnech v tuzemských nemocnicích přibývá kolem 300 hospitalizovaných pacientů s covid-19 denně. Současné vlně koronaviru u nás „nahrává“ několik faktorů: Podcenila se proočkovanost, která je v v Česku například oproti zemím v západní Evropě (premiant Portugalsko je proočkované z 87 %) stále nedostatečná. Do podzimu jsme nastupovali se zranitelnými nenaočkovanými skupinami - seniorů, kteří nemají ještě ani jednu dávku vakcíny, může být až 400 tisíc.

K tomu se přidává dvakrát nakažlivější varianta delta a také fakt, že efekt postvakcinační ochrany časem slábne. Roli hraje i to, že jsme si na virus „zvykli“ a přestali jsme být ostražití. Prostě jsme začali sundávat roušky.

„Už nelze říct, jak naznačoval Adam Vojtěch, že by šlo o epidemii neočkovaných. Týká se nás všech. Když to ministr zdravotnictví říkal, chtěl poukázat na to, že v nemocnicích s vážným průběhem končí hlavně neočkovaní, což je pravda. Ale ani očkování nemá bohužel 100% účinnost. Tato vlna pandemie má dopad na nás všechny - pokud se bude omezovat elektivní péče, k čemuž už dochází, nakonec se nedostanou na plánované operace ani očkovaní. Situace dopadá na nás všechny, opravdu nejde jen o záležitost jedné skupiny obyvatel,“ vysvětluje Přádová.

Vláda Andreje Babiše, která od čtvrtka vládne v demisi, uvažovala o zavedení nových opatření podle rakouského modelu, kdy by se bezinfekčnost pro většinu volnočasových aktivit prokazovala pouze očkováním, nebo potvrzením o prodělané nemoci.

V pátek ale vláda oznámila pouze rozhodnutí o plošném testování dětí ve školách, které se bude konat 22. a 29. listopadu. O možnosti zavedení rakouského modelu bude ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s Anticovid týmem nově vznikající vlády ještě jednat.

„Z pandemie se stal horký brambor, který nikdo nechce, je to poznat i z přestřelek mezi Anticovid týmem koalice Spolu a odstupující vládou. Všichni se bojí hlavně lockdownu - stalo se z něj takové sprosté slovo, které raději žádný politik neříká,“ dodává redaktorka.

I přes plánovaná přísnější opatření se kromě očkování podle Přádové pořád vyplatí dodržovat omílaná opatření, která známe od začátku pandemie. Umyté/dezinfikované ruce, respirátory, rozestupy. „Omezení kontaktů je jeden z nejvíce efektivních kroků pro boj s pandemií. Zvážila bych, jestli doma není například babička, pro kterou by setkání s covidem mohl být problém. A i očkovaní lidé by měli chodit na testy, pokud byli v kontaktu s pozitivním člověkem,“ říká redaktorka.

„Nejlepší ochranou proti koronaviru je stále očkování. To se teď odehrává ve větší míře u praktických lékařů, stačí zavolat a domluvit se na termínu. V Česku také stále existuje přes 400 očkovacích míst a některá, například na pražském Hlavním nádraží, jsou bez registrace. Pokud ještě nejste očkovaní, zkuste se zeptat svého zaměstnavatele, zda vám poskytne nějaký benefit - ať už dva dny volna nebo finanční odměnu. To, abyste byli očkovaní a chránění, je prioritou i pro něj,“ radí Přádová.

Co by Čechy dál mohlo motivovat k větší proočkovanosti? Jak pokročila léčba covidu, jak fungují a k čemu slouží monoklonální látky? A jak jsou na tom čeští zdravotníci, kteří se během této vlny potýkají s agresivními i dezinformovanými pacienty?

Poslechněte si celou Stopáž v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované