Hlavní obsah

Stopy ve vyšetřování Itala Vadaly, o kterém psal zavražděný novinář, vedou k pašerákům drog

Mafiánská historie Vadaly sahá nejméně 17 let do minulosti.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Italského podnikatele Antonino Vadalu, o kterém psal zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak a kterého ve čtvrtek zatkla slovenská policie, označila italská policie za možného překupníka drog.

Článek

Italského podnikatele Antonino Vadalu označila policie v jeho původní vlasti za možného překupníka drog, který nahradil dopadené členy gangu ‘Ndrangheta. Zavražděný novinář Ján Kuciak chystal článek o Italově napojení na slovenské politiky a italskou mafii.

Informace zveřejnilo Centrum pro výzkum korupce a organizovaného zločinu (OCCRP), které vycházelo z policejního vyšetřování pašování kokainu kartelem ‘Ndrangheta z Latinské Ameriky do Itálie. S OCCRP spolupracoval i Ján Kuciak.

Slovenská policie ve čtvrtek provedla razie v objektech spojovaných s Vadalou. Podnikatele a jeho dva příbuzné zadržela. Vadalův první kontakt s ‘Ndranghetou spojuje italská policie s událostmi, jež se staly před 17 lety. Pomohl tehdy ukrýt člena klanu Libri-Zindato, který byl na útěku.

V roce 2001 policie nahrála telefonát Vadaly se šéfem Libri-Zindato Franceskem Zindatem. Mluvili o zajištění úkrytu pro pašeráka drog v Bova Marina. Později se zjistilo, že je tato osoba vrah. Na Vadalu stejně jako na 12 dalších mužů byl vydán zatykač a byli obviněni z pašování drog, loupeže, vydírání a nelegálního držení zbraní. Někteří byli dopadeni a usvědčeni. Vadala odešel na Slovensko a zatčení se vyhnul. Obvinění proti němu byla později zrušena.

Muž, jehož pomohl ukrýt, byl Domenico „Mico” Ventura, o němž se začalo hovořit, když policie v roce 2012 získala video, které zachytilo, jak Ventura zastřelil brokovnicí s upilovanou hlavní jiného člena klanu. Byl za to odsouzen na doživotí.

Na jiné nahrávce, kterou má rovněž italská policie, Zindato Vadalu žádá, aby jel spolu s dalšími dvěma muži do Říma „potrestat” (fyzicky) osobu, která klan „poškodila”. „Je zřejmé, že účastníci této trestní výpravy nařízené šéfem museli být úzce spojeni se zájmy a aktivitami klanu,” stojí ve zprávě italského soudce. Z nahrávky ale nevyplývá, zda byl příkaz vyplněn.

Reklama

Doporučované