Hlavní obsah

Stopy zločinu vedou vyšetřovatele až do ligy. Čeká se, kdy Berbr promluví

Foto: Profimedia.cz

Koho Roman Berbr stáhne s sebou do problémů se zákonem? Otevře vyšetřovatelům dosud přivřené dveře k tajemstvím nejvyšší české fotbalové soutěže?

Reklama

Mnoho indicií vede k tomu, že se kauza kolem fotbalového šíbra Romana Berbra bude ještě výrazně rozrůstat. A odpálí pomyslné ekrazitové nálože i v nejvyšší soutěži. Stop vedoucích tímto směrem už policisté posbírali celou řadu.

Článek

Vánoční svátky oslaví Roman Berbr, donedávna nejmocnější muž zákulisí českého fotbalu, s vysokou pravděpodobností za mřížemi vyšetřovací vazby.

Záleží i na něm, jak se kauza bude dál vyvíjet. A kdo další se pak po jeho boku případně objeví u soudu, na lavici obžalovaných. Je nyní i na Berbrovi, která velká jména ještě pomůže policii odhalit jako další účastníky možných zločinů dosud skrytých v českém fotbalovém zákulisí, které jen tenká opona dělí od té nejnablýskanější a nejzářivější scény. Tedy od první ligy.

Policii i soud bude dozajista zajímat původ milionů korun, jež se při domovních prohlídkách našly v Berbrových trezorech a bezpečnostních schránkách. Další významný majetek by mohla podle detektivů skrývat firma registrovaná na Seychelských ostrovech. Konkrétně firma Lugas Corporation, kterou Berbr ovládá.

Dosavadní obvinění celkem 20 osob, v čele s někdejším místopředsedou FAČR Romanem Berbrem, se zatím týkají „jen“ osmi utkání druhé či třetí nejvyšší soutěže. A jednoho duelu přípravného. V hlavní roli ve většině případů vystupuje Slavoj Vyšehrad. Jenže tady podle všeho kauza neskončí. Půjde mnohem výš.

Tedy až do světa, ve kterém se bojuje o možnost sáhnout si na stamiliony z Ligy mistrů. Tedy do Fortuna:Ligy, nejvyšší české fotbalové soutěže.

Já spím klidně, říká Starka

Od velkého korupčního skandálu kolem Ivana Horníka uplynulo už 16 ligových sezon. Schyluje se ovšem k aféře další. Dost možná ještě mnohem třeskutější.

„Přijde mi, že jsou některé kluby zatím opatrné, nikdo neví, co na koho z té aféry ještě vypadne,“ říká Vladimír Šmicer, bývalý reprezentant a potenciální kandidát do nového vedení Fotbalové asociace ČR.

Kupříkladu Jaroslav Starka to ale přinejmenším směrem ke svému příbramskému klubu odmítá. „Jestli má někdo důvod se bát, tak ať se bojí. Já spím klidně. Všichni vědí, že mě asi léta poslouchají různé organizace,“ naťukává Starka skutečnost, že byl vyšetřován a mnohokrát spojován s problematikou organizovaného zločinu. Odsouzen byl ale Starka jen v předlistopadové éře, za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví.

Slavný balkon na příbramském stadionu. Zápas právě sledují zleva Roman Berbr, Dagmar Damková, Jaroslav Starka a viceprezident příbramského klubu Vlastimil Spěvák.

„Každopádně všechny ty odposlechy, kamery, výslechy, to je pro každého nepříjemná věc a pro fotbal je to samozřejmě šílené, když mu zavřou místopředsedu. Já Romana (Berbra) znám 30 let. Ohromně pracovitý kluk, překvapilo mě, že se dostal do problémů,“ dodal Starka.

Ani v Bohemians se prý netřesou. „My víme, jakou jdeme cestou, na nás určitě z aféry nic nevypadne,“ ujišťuje ředitel klubu Darek Jakubowicz.

Podle informací Seznam Zpráv od zdrojů blízkých vyšetřování je přesto pravděpodobné, že lidé se špatným spaním se teď v prvoligovém patře českého fotbalu skutečně najdou. Policejní spis v případu kolem Bebra a spol. je totiž opravdu velmi rozsáhlý.

Detektivové rozkrývali zákulisí českého fotbalu přinejmenším dva roky a za tu dobu se jim podařilo nastřádat velké množství poznatků, jež se českého fotbalového světa dotýkají. A to ve všech jeho patrech, tedy včetně toho prvoligového.

Mozaika sestavená z odposlechů telefonních hovorů, z monitoringu schůzek či objasnění svědků dosud vedla k první etapě obvinění spojených zejména se Slavojem Vyšehrad.

Kromě Berbra se zatím v policejních sítích ve většině případů objevily jen ty menší rybky.

Detektivové mají ovšem připravené značné množství dílků další velké skládačky. Jenže potřebují někoho, kdo jim pomůže ty jednotlivé dílky do velkého puzzle správně pospojovat. Ve chvíli, kdy se této role ujme Roman Berbr, mohou se otevřít stavidla povodni, která důvěryhodnost českého profesionálního fotbalu spláchne na dlouhé roky hluboko do kanalizace.

Důkazního materiálu, který vede výš, má policie k dispozici podle všeho opravdu velké množství. Tyto důkazy, směřující až do nejvyšší soutěže je ale ještě zapotřebí takzvaně „vyfutrovat“. A to za pomoci výpovědí svědků nebo osob, které jsou již v případu trestně stíhány.

Nabízejí se tedy otázky: Promluví Roman Berbr? Nebo Roman Rogoz? A o kom pohovoří?

Na koho to slovo padne

Nervozita opravdu stoupá. Fanoušci aby si teď připadali jako ve známém dětském rozpočítávadle: Na koho to slovo padne? A to ve velké míře závisí právě na Romanu Berbrovi. Pokud začne otevřeně vypovídat o temném dění v zákulisí nejvyšších pater českého fotbalu, může se stát, že v lize nezůstane kámen na kameni. Jeho případná motivace k tomu, aby promluvil, je přitom jasná. Berbr by si tak mohl zmírnit svůj případný trest.

O kolik? Tady už se samozřejmě ocitáme na poli hypotéz. Snazší bude popsat, co Berbrovi podle právní kvalifikace jeho aktuálních obvinění hrozí.

Vzhledem k tomu, že je Roman Berbr vedle korupčních trestných činů, spojených s manipulacemi zápasů, obviněn i ze zpronevěry 850 000 korun, může se ho týkat sazba odnětí svobody až na 5 let. Jako člen organizované skupiny může jít do vězení dokonce až na 6 let a 8 měsíců. Ale pozor! Jen drobná právní rekvalifikace jeho současného obvinění by postačila k tomu, aby se Berbrův nejvyšší možný trest „vyšplhal“ až na 8 let za mřížemi. Samozřejmě pokud by byl shledán vinným. Zde konkrétně z toho, že defraudoval „ve prospěch organizované skupiny“.

Kauza Berbr: policie zabavila miliony

V bankovní bezpečnostní schránce Romana Berbra našla policie 3 miliony korun v hotovosti a cenné kovy.

V Berbrově kanceláři na sekretariátu Plzeňského krajského fotbalového svazu zajistili policisté 12 balíčků bankovek s nápisem „Moje“ v úhrnné hodnotě téměř 1 400 000 korun.

Další hotovost zabavili také v trezoru vedeném na jméno Berbrovy dcery. Uvedla to ve svém vysílání Česká televize.

Jedním z důvodů vazebního stíhání Romana Berbra je podle policie skutečnost, že Berbr ovládá seychelskou firmu Lugas Corporation. „Kapitál této společnosti dle rejstříku dosahuje výše 100 tisíc dolarů a je rozdělen do akcií, jichž je obviněný držitelem,“ uvádí vazební návrh.

Směrem k lize se ale podle všeho budou rozvíjet jiná podezření. I bez nahlédnutí do vyšetřovacího spisu už se začínají objevovat první náznaky toho, že v uplynulých letech asi nebylo zcela výjimečné, když kluboví funkcionáři u Berbra zařizovali změny v nominacích rozhodčích na zápasy jejich klubů, nebo je alespoň zpochybňovali.

Jako když Jan Nezmar, tehdejší sportovní šéf Slavie, podle svých vlastních slov debatoval s Berbrem po telefonu o nasazení sudího Petra Ardeleanu na zápas červenobílých proti Olomouci (více zde). Nebo když se před lety mluvilo mezi Berbrem a Adolfem Šádkem, manažerem Viktorie Plzeň, nejen o lakýrkách na ples, ale také o tom, že by se Šádkovi líbil Karel H. Což mohl být rozhodčí Karel Hrubeš, který pak také duel Viktorie s Baníkem skutečně pískal (více zde).

To všechno ještě samozřejmě ani zdaleka nemusí být trestná činnost. Ve chvíli, kdy se ale nějaké objednávky rozhodčích či výsledků spojí se sliby finančního plnění, nebo dokonce s příslušnými transakcemi, začne se psát úplně jiný příběh.

Co je důležité: Promlčecí lhůta u korupčních trestných činů činí 3 roky. Berbr byl zatčen a obviněn 16. října 2020. To znamená, že případné trestní stíhání kvůli úplatkářství se může týkat toliko skutků, které se staly po 16. říjnu 2017. Ty starší by už z hlediska trestního zákoníku měly být promlčené. Samozřejmě, pokud jde o úplatkářství, a nikoli snad o něco ještě vážnějšího.

Penze za mřížemi asi neláká

Berbrovi bude napřesrok 67 let. Reálná představa, že by měl v tomto věku strávit více než 5 let za mřížemi, ho jistě neláká. Zatím ale mlčí, nevypovídá. Podobně jako Roman Rogoz.

Jejich kumpáni Tomáš Grímm a Michal Káník už jsou ale vyšetřováni na svobodě. Protože své skutky spojené s defraudací 850 000 korun z pokladny Plzeňského krajského fotbalového svazu podle všeho přiznali. Grímm požádal o statut spolupracujícího svědka. A Káník složil kauci.

Vyšetřovací vazba už se tak nyní týká jen Romana Berbra s Romanem Rogozem, někdejším sportovním ředitelem Slavoje Vyšehrad.

Konkrétně u Romana Berbra má vazba jen takzvané koluzní důvody. To znamená, že ve vazbě je Berbr proto, aby neovlivňoval případné svědky. Koluzní vazba mu může skončit po 3 měsících od zadržení, to znamená 16. ledna. Ale také nemusí, záleží na stanovisku soudu.

Český fotbal každopádně čeká ještě velmi vzrušené období, které může přinést i spoustu nečekaných zvratů.

Berbra může inspirovat případ podnikatele Horáčka

Detektivové či státní zástupci se leckdy dočkají toho, že se obvinění ve vyšetřovací vazbě rozhovoří. Může jim to pak pomoci ke zmírnění trestu.

Jako příklad může posloužit kauza „cinknutých“ zakázek pro pražské nemocnice Na Bulovce a Na Františku. V její první fázi policie v roce 2018 obvinila podnikatele Tomáše Horáčka, který se po třech měsících strávených ve vyšetřovací vazbě rozhodl s policií spolupracovat.

Přiznal se a policii významně pomohl s dalším vyšetřováním a rozklíčováním důkazů, se kterými si do té doby nevěděli detektivové příliš rady. V jejich síti pak díky Horáčkovu svědectví uvázly velké ryby.

Policie na základě nově získaných informací obvinila bývalého pražského radního z ČSSD Daniela Hodka a podnikatele s maltským pasem Miroslava Lekeše.

Loni v listopadu pak policie obvinila vlivného exposlance ODS Marka Šnajdra, a to kvůli nákupu lineárních urychlovačů v Nemocnici Na Bulovce za 160 milionů korun. Šnajdrovi vyšetřovatelé připisují v obvinění přijetí úplatku ve výši 50 tisíc korun.

Letos v dubnu Seznam Zprávy upozornily, že detektivové obvinili i bývalou vlivnou lidovkyni a do té doby vysoce postavenou úřednici na Ministerstvu vnitra Moniku Pálkovou. Stalo se tak poté, co dal Horáček policistům do spojitosti manipulaci s tendrem na úklid v Nemocnici Na Bulovce a mnohamilionový grant Ministerstva vnitra pro simulování leteckých nehod.

Dodnes kriminalisté v této zdravotnické kauze obvinili už 22 lidí a 8 firem. Je možné, že finální číslo bude ještě vyšší.

Reklama

Doporučované