Hlavní obsah

Stoupá tlak na Marka Zuckerberga. Zákonodárci požadují, aby masivní únik dat vysvětlil parlamentu

Zákonodárci požadují, aby Zuckerberg celou věc vysvětlil před britským i americkým parlamentem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Facebook se ocitl pod palbou otázek ohledně skandálu kolem zneužívání dat 50 milionů uživatelů.

Článek

Zákonodárci v USA a ve Velké Británii tlačí na šéfa Facebooku Marka Zuckerberga, aby se postavil před britský a americký parlament. Veřejnost si podle nich zaslouží znát odpověď na to, jak se firmě Cambridge Analytica podařilo pro předvolební kampaň využít data 50 milionů uživatelů sociální sítě.

Zuckerberg už z firmy propustil šéfa zabezpečení Alexe Stamose, sám se ale ke skandálu dosud nevyjádřil. Podle zdrojů blízkých televizi CNN má vedení Facebooku v úterý uspořádat hromadnou poradu, která bude kauzu kolem firmy Cambridge Analytica řešit.

O zneužívání dat v pátek poprvé promluvil jeden ze zaměstnanců společnosti. Privátní informace o 50 milionech uživatelů Facebooku firma využívala při vývoji softwaru, který měl pomoct Donaldu Trumpovi v prezidentských volbách v roce 2016. Program předpovídal preference voličů a měl ovlivňovat jejich rozhodování.

Facebook s firmou po provalení kauzy okamžitě ukončil spolupráci. Jeho akcie však v pondělí přesto zaznamenaly největší pokles za poslední čtyři roky – propadly se o sedm procent. Hodnota Facebooku se tak aktuálně pohybuje na 37 miliardách dolarů.

Společnost Cambridge Analytica se proti obviněním ohradila. V prohlášení uvedla, že získaná data k předvolební kampani nevyužila a že zpráva televize Channel 4 nesprávně vylíčila, jak společnost podniká.

Reklama

Doporučované