Hlavní obsah

Stoupá zájem o netradiční umění. V kurzu je písečná animace

Nový druh umění – malování pomocí písku.Video: Lucie Šmídová

 

Reklama

Malovat se dá jen tak tužkou, vodovými barvami, různými spreji, ale i pomocí písku. Obrázky jsou živé a fascinující. Zájem o písečnou animaci roste.

Článek

Obraz z písku vzniká na speciálním stole ze skla, na kterém je písek a pod sklem svítí světlo. „Tmavý je písek a světlá je ta skleněná plocha. Díky tomu se tvoří různé projekce. Kamera, kterou mám nad stolem, snímá celé malování, a tak vše živě promítám na plátno,“ říká Marika Koňařová, která patří k předním českým písečným animátorkám.

Pokud vás toto umění oslovilo nejen jako diváka, ale chcete si ho i vyzkoušet, tak máte možnost. Malování do písku se učí i dvouleté děti. „Nejdůležitější je mít trpělivost. Člověk se musí hodně soustředit, jakmile je jakkoliv rozrušený, tak ty ruce nepracují, písek se rozsypává a ještě víc ho to naštve. Takže to člověk musí mít rád a dělat to ze srdce,“ říká Marika Koňařová.

Více o této technice malování se dozvíte v úvodním videu. Jde o rozhovor z pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované