Hlavní obsah
Online

Pokud se lidé utrhnou ze řetězu, školy otevřeme jen na týden, vyhrožuje Blatný

Foto: David Neff

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vystoupil večer před poslanci s emotivním poselstvím, v němž hájil uzavření Prahy. „Lidé, kteří se neumí chovat ani ve svém městě, se tak rozjedou po celé zemi a budou tam dělat to samé. (…) Když to (opatření) lidé nebudou dodržovat, tak možná 12. dubna otevřeme školy jen na týden,“ řekl.

- Soud zrušil jako nezákonnou část opatření Ministerstva zdravotnictví, která po českých občanech žádá před návratem do Česka negativní test na covid.

- Ministr školství Robert Plaga (za ANO) uvedl, že vyčlení 350 milionů korun na zmírnění dopadů pandemie ve vzdělávání. 100 milionů půjde na letní doučovací kempy, zbytek na doučovací hodiny při školách.

- V úterý zjistily laboratoře 8568 nových nakažených. Pokračuje tak pokles případů.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká aktuální omezení nyní platí, čtěte ZDE.

  • Hřib chce povolit cestování mezi okresy. Podle Hamáčka nepochopil problém

    Spor o to, jestli pustit obyvatele hlavního města do přírody v okolních okresech Praha-západ či Praha-východ, trvá.

    Pražský primátor Zdeněk Hřib znovu apeloval na to, aby Pražané mohli za procházkami a sportem do přírody i v okresech Praha-východ a Praha-západ. Reagoval tak na kritiku, že vltavská náplavka nebo některé pražské parky jsou s teplejším počasím plné lidí. „Pan primátor nepochopil, v čem je problém. Problém není, že tam byli lidé, problém byl, že neměli roušky. Pokud se budou chovat takto, bude jedno, kam jedou,“ reagoval Hamáček.

  • Blatný: Pokud se lidé utrhnou ze řetězu, školy otevřeme jen na týden

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nyní na zdravotnickém výboru reagoval na prosby některých poslanců, aby nechal Pražany odjet na chalupy. Podle něj by to nedopadlo dobře. „Lidé, kteří se neumí chovat ani ve svém městě, se tak rozjedou po celé zemi a budou tam dělat to samé,“ uvedl. „Stalo by se to, co se stalo v zimě ve Špindlu. Mám z toho obavu na základě informací od epidemiologů, ne proto, že bych těm lidem něco nepřál. Když to lidé nebudou dodržovat, tak možná 12. dubna otevřeme školy tak na týden. Jestli se lidé utrhnou o Velikonocích ze řetězu, máme tady velkej průser,“ řekl Blatný doslova.

  • Poslanci kritizovali návrh nošení roušek v mateřských školách

    Poslanci školského výboru dnes kritizovali návrh, že by měli předškoláci nosit v mateřských školách roušky a že by se i jich mělo týkat pravidelné testování. Podle bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) je součástí předškolního vzdělávání i logopedie a ta s rouškou není možná. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) po výboru novinářům řekl, že nošení roušek ve školkách není jeho požadavkem, ale požadavkem epidemiologů.

    S nošením roušek a pravidelným testováním žáků i předškoláků počítá plán návratu dětí do škol, který ministerstvo připravilo. Jako nejbližší možný termín, kdy by se část dětí mohla do škol vrátit, označil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) 12. duben. O návrhu budou ještě dnes jednat zástupci Ministerstva školství s hlavní hygieničkou a ministrem zdravotnictví, ve čtvrtek by se tématem měla zabývat také rada vlády pro zdravotní rizika.

  • Smejkalova skupina doporučuje maximální využití protilátkových léků na covid

    Mezioborová skupina pro epidemické situace, kterou vede epidemiolog Petr Smejkal, doporučuje maximální využití léků s monoklonálními protilátkami u nakažených novým typem koronaviru. Vyšší cena léku je vyvážena snížením nákladů na hospitalizace, uvedla skupina v tiskové zprávě. Dosud bylo do Česka dodáno několik tisíc dávek těchto léků, bamlanivimab od společnosti Eli Lilly a kombinace látek casirivimab a imdevimab od firmy Regeneron.

    Podle skupiny je nezbytné zajistit maximální využití tohoto léku ve všech případech, kde je to možné. „Data ukazují, že tyto léky jsou u vhodně vybraných pacientů velmi pravděpodobně klinicky účinné, ale bohužel stále převažuje povědomí, že jsou dostupné jenom pro pár vyvolených. Pokud pacient splní indikační kritéria a preparát je k dispozici v nemocnici nebo u praktického lékaře, měl by mu být aplikován,“ uvedl vedoucí skupiny, epidemiolog Petr Smejkal.

  • Pořadatelé velkých letních festivalů během dubna zváží jejich konání

    Pořadatelé velkých letních hudebních festivalů během dubna zváží, zda kvůli epidemii koronaviru a nejistotě ohledně pořádání své akce uskuteční. Stěžují si na nedostatek informací. Organizátoři Colours of Ostrava dnes oznámili, že letošní ročník přesouvají na červenec 2022. Již v polovině března pražskou hudební přehlídku Metronome Prague pořadatelé z letošního června přesunuli na 23. až 26. června příštího roku. „Budeme se snažit se situací bojovat, více oznámíme přibližně v polovině dubna,“ řekl spolumajitel jednoho z největších hudebních festivalů Benátská! Petr Pečený.

  • Senátoři žádají o obnovení farmářských trhů

    Více než padesát senátorů podepsalo další ústavní stížnost proti opatřením, která zavedla kvůli koronaviru Babišova vláda. Tentokrát chtějí zrušit opatření, kvůli kterému nemohou fungovat v Česku farmářské trhy. Pod ústavní stížnost se podle jejího iniciátora, pirátského senátora Lukáše Wagenknechta, podepsalo 57 z 81 senátorů.

  • Senát umožnil pojišťovnám dát víc peněz na samotestování

    Zdravotní pojišťovny zřejmě budou moci posílit objem peněz na takzvané samotestování na covid-19 ve firmách. Počítá s tím vládní novela, kterou dnes schválil Senát. Změna zákona umožní pojišťovnám převádět na tyto účely peníze do fondů prevence ze svých základních fondů. Zákon nyní dostane k podpisu prezident. Sněmovna předlohu schválila ve zrychleném režimu minulý týden.

    Za měsíc vydají pojišťovny na příspěvky podle podkladů zhruba 480 milionů korun. Je to 240 korun na osobu a měsíc. Počítá se s deseti měsíci testování až do letošního prosince.

  • Odběrový stan zlínské nemocnice bude v provozu i o Velikonocích

    Odběrový stan ve zlínské nemocnici, kde se mohou lidé nechat otestovat na covid-19, bude v provozu i o velikonočních svátcích. Zdravotníci budou ve stanu dělat antigenní testy i odběry pro PCR testování, sdělil dnes mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Fungovat bude také laboratoř. Zájem veřejnosti zvláště o antigenní testy je stále velký, nemocnice proto od příštího týdne prodlouží víkendovou provozní dobu odběrového stanu.

  • Soud zrušil povinnost negativního testu před návratem z ciziny

    Soud zrušil jako nezákonnou část opatření Ministerstva zdravotnictví, která po českých občanech paušálně žádá před návratem ze zahraničí do vlasti negativní test na covid-19. Předseda soudního senátu Aleš Sabol uvedl, že soud nechce zlehčovat hrozby spojené s šířením covidu ani snahy exekutivy chránit lidské životy a zdraví.

    „Ani ve světle těchto hodnot však není možno rezignovat na základní principy právního státu a nelze omezit právo občanů ČR na svobodný návrat do vlasti, aniž by to bylo bezpodmínečně nezbytné,“ zdůraznil. Ministerstvo podle soudce nevysvětlilo, proč nepostačí občany podrobit opatřením teprve po jejich návratu.

  • Zdravotnická zařízení zřejmě opět dostanou náhrady za výpadky příjmů

    Zdravotnická zařízení pravděpodobně i letos dostanou od pojišťoven náhrady za výpadky příjmů způsobené koronavirovou krizí. Senát dnes zrychleně schválil vládní předlohu, podle níž bude moci Ministerstvo zdravotnictví vydat stejně jako loni takzvanou kompenzační vyhlášku. Návrh zákona nyní dostane k podpisu prezident.

    Zdravotním pojišťovnám zákon ukládá, že mají povinnost poskytovatelům zdravotní péče náklady kompenzovat. Pojišťovny a zdravotnická zařízení se budou moci na výši náhrad také dohodnout mimo vyhlášku.

  • Imunolog: Nakažených nepřibývá kvůli restrikcemi zničené imunitě, naopak

    „Vysoký počet covidových onemocnění není důsledkem opatření. Právě naopak. Životospráva je důležitá, ale když propukne epidemie, je na změny pozdě,“ říká imunolog Václav Hořejší v reakci na rozhovor s vědkyní Irenou Koutnou.

  • Běhat se dá po lese, odmítl Blatný požadavek senátorů

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný odmítl požadavek některých senátorů na otevření dětských hřišť nebo sportovních kroužků. „Sportovat nemusíme všichni v organizovaných kroužcích. Dá se běhat po lese,“ uvedl ministr.

  • Pardubičtí strážníci zaznamenávají stále víc případů, kdy lidé nemají roušky

    S oteplením lidé v Pardubicích odkládají hlavně v parcích roušky či respirátory. Městská policie zaznamenává stále víc případů, kdy lidé porušují vládní nařízení, řekl ČTK mluvčí strážníků Jiří Sejkora.

    „Povinnost nosit ochranu dýchacích cest v celém zastavěném území města se vztahuje i na městské parky a i nadále je v platnosti. Ať už mají lidé v tuto chvíli názor na opatření či politiku jakýkoliv, tomu viru je jejich postoj lhostejný,“ řekl Sejkora.

  • Škoda zprovoznila virtuální showroom pro online prodej

    Škoda Auto spustila v pilotním provozu virtuální showroom. Aplikaci pro prodej vozů přes internet vyvinula Škoda DigiLab spolu s izraelským startupem Matter. Nová online platforma nabízí zákazníkům možnost prohlížet a procházet vozidla u autorizovaného prodejce, jako by tam byli osobně. Škoda to dnes oznámila v tiskové zprávě.

    První internetové showroomy automobilek začaly vznikat v loňském roce v souvislosti s uzavřením prodejen v rámci opatření proti šíření koronaviru. S vlastní aplikací přišlo například české zastoupení Toyoty.

    „Škoda pokračuje v digitalizaci všech oblastí podnikání. Virtuální showroom dává prodejcům a dovozcům příležitost i nadále sloužit svým zákazníkům i během pandemie covidu-19. Nabízí pohled do budoucnosti digitálního prodeje automobilů,“ uvedl člen představenstva pro prodej a marketing Martin Jahn.

  • Ústecký kraj řeší umístění dětí vybraných profesí po konci nouzového stavu

    V Ústeckém kraji zatím není jasné, co bude po skončení nouzového stavu s dětmi rodičů vybraných profesí, pro které nyní funguje 34 školských zařízení v regionu. Zařízení navštěvuje zhruba 700 dětí ve věku od dvou do deseti let. ČTK to dnes řekl mluvčí kraje Martin Volf.

    Školská zařízení lze využívat k těmto účelům pouze v nouzovém stavu, který skončí 11. dubna, nebo ve stavu nebezpečí. „Řešení není jednoduché. Máme dobrou spolupráci s obcemi, které jsou schopny a ochotny nějaké zařízení vyčlenit. Problém je z hlediska legislativně-právního. Vládní opatření zakazuje účast žáků na prezenční výuce včetně mateřských škol. V pandemickém zákoně na toto nebylo pamatováno,“ uvedl Volf.

  • Senátoři grilují ministra zdravotnictví Blatného

    Senátoři na středečním jednání grilují ministra zdravotnictví Jana Blatného. Podle lidoveckého senátora Jiřího Čunka by měl ministr zrušit povinnost nosit roušku na prázdné ulici. K tomu ostatně vládu vyzvala i Sněmovna. Dva senátoři – Tomáš Třetina z TOP 09 a Jaroslav Větrovský z ANO – ministra vyzývají, aby otevřel dětská hřiště.

  • Průzkum: Pro čtyři pětiny Čechů budou Velikonoce jiné než obvykle

    Letošní Velikonoce budou kvůli epidemii koronaviru jiné pro čtyři pětiny Čechů. Vládní opatření mají mimo jiné co nejvíce omezit setkávání lidí. Přitom pro více než polovinu populace bývají svátky jara především příležitostí potkat se s blízkými. Vyplývá to z průzkumu Českého národního panelu, který má ČTK k dispozici.

    Velikonoce stále slaví více než dvě třetiny dotázaných. Svátky mají stále spojené i s tradičními aktivitami. Většina lidí barví velikonoční vajíčka, častěji lidé ve věku 15 až 24 let. Více než tři pětiny Čechů připravují tematickou výzdobu a dekoraci, ve většině domácností se také pečou mazance, beránek nebo jidáše. Lidé rovněž často využívají Velikonoc jako příležitosti k jarnímu úklidu domácnosti. „Asi není divu, že je tato činnost výrazně častější u žen než u mužů,“ uvedli statistici.

    Setkávání s blízkými si o Velikonocích užívá 57 procent dotázaných. Lidé se také často těší na dobré jídlo. Už druhý rok v řadě ale budou Velikonoce kvůli nemoci covid-19 jiné. Momentálně je omezen volný pohyb po České republice, zavřené jsou restaurace a hospody. Také proto 47 procent lidí počítá s tím, že jejich pojetí velikonočních oslav se letos změní hodně, dalších 32 procent Čechů se chystá na částečnou změnu. Pouze pětina veřejnosti pak nebude měnit skoro nic.

  • V Ústeckém kraji chybí vakcíny pro velká očkovací centra

    V Ústeckém kraji jsou připravena a vybavena potřebným zařízením čtyři velkokapacitní očkovací centra. Nejspíš se ale v dubnu neotevřou, protože chybějí vakcíny. Více se do očkování po Velikonocích zapojí praktičtí lékaři, očekává se dodávka vakcíny od firmy AstraZeneca zhruba pro 70 lékařů. Novinářům to po dnešním jednání krizového štábu řekl hejtman Jan Schiller (ANO).

    „Velkokapacitní očkovací centra budou připravena k 1. dubnu, zůstanou ale zřejmě celý měsíc zavřená, protože nebude dostatek vakcín. Centra tak zůstanou zapečetěná,“ uvedl Schiller. V dubnu se pouze přesune očkovací centrum z teplické nemocnice do větších prostor ve sportovní hale.

  • Příspěvek Izolačka už využilo téměř 167 tisíc lidí

  • Dodržujte o Velikonocích opatření, radí vědci

    Lidé by podle vědců z iniciativy Sníh měli o Velikonocích dodržovat opatření včetně zákazu cest mezi okresy a omezit setkávání s rodinou, zejména z rizikových skupin.

    Případně lidem doporučují absolvovat test, nosit správně nasazený respirátor a setkávat se venku, informovali dnes. Vládní politici odůvodňují trvání přísných protiepidemických opatření i přes Velikonoce tím, aby se neopakovala situace z loňských Vánoc, po kterých prudce vzrostl počet nových případů.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy