Hlavní obsah

Stovky Čechů uvázly kvůli koronaviru v zahraničí, nesmí ani z hotelu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Zhruba pět stovek českých občanů zůstává v zahraničí, důvodem je pozitivní test na covid-19 nebo nařízená karanténa. Zpět do Česka se mohou tito lidé vrátit jen na výjimku od ministerstva zahraničí, uvedla Česká televize.

Článek

Nejvíce českých občanů je aktuálně „uvězněno“ v Egyptě, Spojených arabských emirátech nebo na Maledivách, uvádí ČT24. Právě do Egypta odlétá z pražského Letiště Václava Havla hned několik letadel denně. Před nástupem musí mít všichni pasažéři negativní test na koronavirus, což platí později i pro cestu zpět.

Pokud se u osoby na dovolené potvrdí nákaza koronavirem, kontaktuje ji delegát a následně je přestěhována do hotelu, který je k tomu určený, informuje Česká televize. „Od začátku roku jsme řešili na dvě stě případů lidí, kteří jsou covid pozitivní. To jsou ale jen klienti cestovních kanceláří. Celkové číslo je vyšší,“ cituje ČT Štěpána Landíka z ERV Evropské pojišťovny.

„Pro výjimečné případy, kdy jsou lidé po prodělání nemoci v zahraničí takzvaně opakovaně pozitivní, a není tak možné zajistit negativní test pro návrat do vlasti, vystavujeme v souladu s ochranným opatřením ministerstva zdravotnictví diplomatickou nótu. Díky ní je návrat těchto cestovatelů do České republiky umožněn. Zatím jsme jich vydali patnáct,“ řekla pro ČT24 mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Zákaz vycestovat do zahraničí aktuálně platí například v sousedním Slovensku. Slovenská vláda v polovině března o dalších 40 dnů prodloužila nouzový stav, který v zemi platí od loňského října. Kabinet současně zakázal obyvatelům země cesty do zahraničí na dovolenou, zpřísnil tím stávající zákaz vycházení. Proti rozhodnutí vlády už se ozvala například Slovenská asociace cestovních kanceláří, podle které od začátku letošního roku do začátku března vycestovalo do exotických destinací asi 30 000 Slováků a za toto období bylo v zemi zaznamenáno 35 případů koronavirové infekce v souvislosti s pobytem nakažených v cizině.

České cestovní kanceláře mezitím uklidňují své klienty, že dovolená u moře letos bude. Češi mířící do zahraničí ale budou muset splnit jednu ze tří podmínek – negativní test, očkování nebo prokázané protilátky. Se všemi těmito nástroji počítá také chystaný covid pas, který má dát šanci volně cestovat všem občanům Evropské unie bez ohledu na to, zda jsou nebo nejsou očkovaní.

„I když se zřejmě nestihnou do léta oočkovat všichni, kdo chtějí letět na dovolenou, na testy už jsou Češi zvyklí,“ řekla Seznam Zprávám Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia. Složky cestovního ruchu ještě podle ní vyčkávají na podmínky vycestování do mimoevropských zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované