Hlavní obsah

Stovky lidí se v Miletíně zapsaly do registru dárců kostní dřeně. Největší nábor v historii uspořádal otec nemocného hocha

Největší náborová akce dárců kostní dřeně se uskutečnila v Miletíně na Jičínsku. Zájem pomoct Matějovi, který trpí leukémií, projevily stovky lidí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší nábor dárců kostní dřeně v historii českého registru se konal v pátek odpoledne na fotbalovém hřišti v Miletíně na Jičínsku. Místo nebylo vybráno náhodně. Akci uspořádal miletínský fotbalista Jan Kučera, jehož synu Matějovi před rokem diagnostikovali chronickou leukémii. Pro jedenáctiletého hocha se totiž stále nedaří sehnat vhodného dárce kostní dřeně. Jeho otec se tomu proto rozhodl pomoct a do Miletína pozval lékaře a sestry z pražského IKEMu, kteří celý den registrovali nové zájemce.

Článek

Jen během první hodiny se podařilo zapsat 155 nových dárců, což je podle koordinátorky registru Gabriely Hoškové neuvěřitelné číslo. „Je to fantastické číslo - a to ten největší nápor má ještě přijít,” uvedla Hošková, podle níž jsou na různých náborech běžné spíš desítky zájemců.

Díky sociální síti Facebook, na které Jan Kučera rozšířil informace o konané akci, nedorazili jen lidé z okolí, ale doslova z celé republiky. Prvním zájemcem o vstup do registru byl muž, který dopoledne přijel až z Olomouce. Vyplnil dotazník, absolvoval zhruba pětiminutový rozhovor se sestrou, nechal si vzít krev a vyrazil zase zpátky k domovu. Dalším přespolním byl Filip Podlipný, který na akci dorazil z Prahy. „Vzal jsem si v práci dovolenou a přijel jsem. Je to pro dobrou věc a budu rád, když to někomu pomůže,” řekl Podlipný, který kromě zápisu do registru na akci pomáhal i jako dobrovolník.

Jan Kučera shání dárce pro svého syna už téměř rok. V minulosti na vlastní náklady vozil možné budoucí dárce na odběry do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, takovým způsobem získal stovku nových dárců do registru. Pak se rozhodl, že uspořádá akci větší. „Chtěl jsem vypravit autobus do Prahy do IKEMu. Tam mi však řekli, že když seženu alespoň stovku dárců, že přijedou za námi,” řekl Kučera, který spolu s kamarádem vytvořil leták, jenž vyvěsil na sociální síť Facebook. „Během 24 hodin se nám tam 100 lidí přihlásilo, do dnešní chvíle se přihlásilo zhruba 500 lidí a několik stovek dalších se mi ozvalo i jiným způsobem než přes Facebook,” popsal otec jedenáctiletého Matěje, který se páteční akce rovněž zúčastnil. Spolu s dalšími malými dobrovolníky rozdával ženám, které se do registru zapsaly, růže.

Díky své aktivitě se Jan Kučera seznámil s řadou neznámých lidí, kteří mu chtějí nezištně pomoci. Jeden z nich na podporu Matěje uspořádal podobnou akci o týden dříve ve Spořicích na Ústecku. Tam se podařilo získat 302 nových možných dárců kostní dřeně.

Krevní vzorky lidí, kteří se ve Spořicích i v Miletíně nechali do registru zapsat, poputují do laboratoří a do tří měsíců by mělo být jasné, jestli se mezi nimi nachází Matějův dárce nebo jestli mohou pomoct někomu jinému. V registru informace o možném dárci zůstávají do jeho 55 let. Dárcem se může stát každý zdravý člověk mezi 18 a 40 lety, který váží minimálně 55 kilogramů, v minulosti neprodělal žádné závažné onemocnění a nebere pravidelně léky.

Reklama

Doporučované