Hlavní obsah

Stovky lidí sledovaly tradiční koncert FOK ve Valdštejnské zahradě v Praze

Foto: Shutterstock.com

„Ilustrační foto.“

Reklama

Stovky lidí včetně mnoha rodin s dětmi dnes sledovaly koncert ve Valdštejnské zahradě v Praze, který tradičně otvírá novou sezonu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Článek

Koncert zahájila skladba Antonína Dvořáka Kde domov můj, ve které si slavný skladatel vedle melodie české hymny pohrál s motivem lidové písničky Na tom našem dvoře. Orchestr FOK na vystoupení, na němž zazněla i filmová hudba, řídil Jan Kučera. Koncert v barokních zahradách Senátu, na který je vstupné dobrovolné, se uskuteční také 26. srpna.

Koncerty ve Valdštejnské zahradě jsou už několikaletou letní akcí pražských symfoniků. Každoročně se zahrada rozezní melodiemi, ať už více či méně známými, které jsou určeny milovníkům klasické hudby i všem ostatním, kteří mají chuť si poslechnout živý orchestr v netradičním prostředí. Loni se vzhledem k pandemické situaci koncert odehrál on-line bez publika.

„I přes všechny nepříjemnosti minulého roku se nám poštěstilo uspořádat koncert ve Valdštejnské zahradě loni i letos. Tyto koncerty jsou vždy velmi hojně navštěvovány a užívá si je mnoho našich posluchačů všech věkových kategorii, za což jsme moc rádi. Je to taková rodinná akce pro všechny generace. Právě proto a také s ohledem na bezpečnostní podmínky, které je stále potřeba dodržovat, jsme se letos rozhodli uspořádat koncerty hned dva za sebou, aby si je mohli užít skutečně všichni pohodlně, bezpečně a s radostí. Budou to takové první vlaštovky naděje, že se zase můžeme těšit na plnohodnotnou koncertní sezonu,“ uvedl ředitel FOK Daniel Sobotka.

Posluchači koncertu aplaudovali 1. větě ze Symfonie č. 5 c moll Osudová Ludwiga van Beethovena, Květinovému valčíku z baletu Louskáček Petra Iljiče Čajkovského i melodiím z filmů Piráti z Karibiku, Adéla ještě nevečeřela nebo Ostře sledované vlaky. Zazněla i hudba ze seriálu Hra o trůny. Na závěr vyzval orchestr publikum ke spolupráci v lidové písni Kde je sládek, tam je mládek.

FOK vystoupil ve Valdštejnské zahradě poprvé 21. května 1949 s dirigentem Václavem Smetáčkem. Koncerty v tomto areálu patřily v 50. a 60. letech k letním povinnostem orchestru. O jednom z nich napsal povídku Prokopnutý buben Bohumil Hrabal. Tradici se podařilo obnovit v roce 2014.

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK se v dramaturgii své 87. koncertní sezony významně zaměří na domácí hudebníky a ansámbly. Vrátí se ale také zahraniční hosté, například americký barytonista Thomas Hampson nebo houslista a violista Pinchas Zukerman. Sezonu zahájí 13. a 14. října koncerty šéfdirigenta Tomáše Braunera s klavíristou Lukášem Vondráčkem.

Reklama

Doporučované