Hlavní obsah

Stovky migrantů přecházejí nelegálně zimní Alpy. Našli jsme i lidi bez bot, říká šéf záchranářů

Migranti riskují cestu do Francie přes Alpy, i když na ni nejsou dostatečně vybaveniVideo: AP

 

Reklama

Navzdory špatnému počasí, často se špatným vybavením, se přes 1500 migrantů rozhodlo za poslední tři měsíce dojít do Francie z italské strany Alp.

Článek

Až dvě tisícovky migrantů se pokusily za poslední tři měsíce ilegálně překročit hranici mezi Itálií a Francií přes Alpy. Zde čelí špatnému počasí a nízkým teplotám, které mohou klesnout až k minus 15 stupňům Celsia. Na tyto podmínky nejsou často dostatečně vybaveni.

„Žádné rukavice, šály ani čepice. Dokonce jsme našli i lidi bez bot,“ popisuje stav, v jakém se na cestu někteří uprchlíci vydají, velitel alpských záchranářů v Bardonecchii Alberto Rabino.

Na cestu přes Alpy se vydal i 17letý Ismail Anel. „Důvod, proč jsem se rozhodl odejít, je, že pokud zůstanu (v Itálii), nemám žádnou příležitost, nemám žádné místo, kde bych mohl zůstat,“ zdůvodňuje své rozhodnutí. „Protože jízda vlakem je nemožná, rozhodl jsem se jít přes hory, i když je zima.“

Pro kohokoliv, kdo se v oblasti ztratí, funguje v obci Briancon přístřešek. Těm, kdo se sem dostane, nabízejí místní nocleh a stravu.

Na potřebě řešit nelegální migraci se shodli představitelé zemí Evropské unie na prosincovém setkání Evropské rady, kde byl za Česko už premiér Andrej Babiš. Reformu unijního azylového systému chtějí mít představitelé EU hotovou do poloviny tohoto roku.

Reklama

Doporučované