Hlavní obsah

Stovky migrantů z karavany dorazily do hlavního města Mexika

První stovky migrantů z karavany dorazily do hlavního města Mexika – Mexico City.Video: Reuters

 

Reklama

První stovky migrantů se aktuálně nachází v mexické metropoli. Připraveny jsou pro ně základní potřeby a střecha nad hlavou na místním stadionu. Většina z nich je mužského pohlaví. Další běženci jsou v závěsu zhruba 120 kilometrů od Mexico City.

Článek

První uprchlíci migrující do USA dorazili do Mexico City. Informoval o tom britský server BBC. Zhruba 450 lidí využilo poskytnutý dočasný přístřešek na sportovním stadionu. V první vlně sem přišli zejména chlapci a muži.

Úřady Mexico City uvedly, že pro migranty jsou připraveny základní potřeby v podobě jídla, zdravotnických služeb a střechy nad hlavou. Zároveň mají možnost využít pomoci právních poradců. Na stadionu jsou k dispozici nádrže s 10 tisíci litry vody, uvedl mexický zpravodaj La Jornada.

„Jsou zde těhotné ženy, spousta dětí i zranění lidé. Musíme jim poskytnout prostory a služby, které potřebují,” sdělil vedoucí města José Ramón Amieva Gálvez. Podle místních médií obyvatelé města migrantům nabídli i oblečení a boty.

Konvoj vyrazil z Hondurasu před několika týdny. Od počátečních dvou tisíc nyní karavana čítá přes 5 tisíc lidí. „Jsme odhodlaní dostat se do Spojených států, naplnit náš americký sen,” sdělil Mauricio Mancilla, který cestuje se svým šestiletým synem z Hondurasu. „Věříme, že víra v Boha nám pomůže vše zvládnout bez ohledu na okolnosti,” dodal Mauricio.

Americký prezident Donald Trump se proti karavaně veřejně vymezil a sdělil svůj nesouhlas vůči migrantům ve Spojených státech. Vyslal tisíce vojáků na mexické hranice, aby zabránily přechodu uprchlíků. Kritici jeho počin odmítají. Zastávají názor, že Trump situace využívá k vítězství v nadcházejících kongresových volbách.

Někteří migranti tak plánují zůstat v Mexiku. Další však stále chtějí usilovat o azyl v USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované