Hlavní obsah

Stovky řidičů Uberu prověřuje finanční úřad. Podezírá je, že neplatili daně

Berní úředníci napsali řidičům Uberu.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Mnozí čeští řidiči Uberu nejspíš neplatili daň z přidané hodnoty z provize, kterou si od nich firma se sídlem v Nizozemsku strhává.

Článek

Stovky pražských řidičů, kteří jezdí pro alternativní a z několika pohledů nelegální taxislužbu Uber, kontaktovaly v uplynulých dnech finanční úřady. „Kontrolní akce probíhá, řeší se DPH, příjmové daně a daň silniční. Šetření směřuje k tomu, aby byly zdaněny příjmy, které jsou předmětem daně, a aby se daně stanovily a vybraly ve správné výši. Řádově prověřujeme stovky případů," potvrdila mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

Podle informací Seznam Zpráv jde kontrolorům často hlavně o to, že řidiči neplnili zvláštní povinnost platby daně z přidané hodnoty. V tomto případě nejde o daň, kterou platí podnikatelé s obratem nad milion korun ročně, ale o povinnosti tzv. identifikované osoby.

Zvláštní DPH ze stržené provize

Ta fakticky platí DPH za entitu Uberu sídlící v Nizozemsku. Tato daň se nepočítá z celého příjmu, ale jen z provize, kterou řidičům Uber strhává.

Tedy - pokud například zákazník za jízdu zaplatí 200 korun, Uber si strhne 25 procent. Zbylých 150 korun potom dostane řidič na účet.

Kromě klasické daně z příjmu ale ještě musí odvést coby identifikovaná osoba 21 procent z 50korunové provize, kterou si strhl Uber. Jde tedy o 5,25 procenta z ceny jízdy, v tomto modelovém případě 10 korun a padesát haléřů.

Pokud si řidič vyjezdí třeba 40 tisíc hrubého měsíčně, měl by takto odvést přes dva tisíce korun každý měsíc. V případě, že někdo jezdí v takovýchto objemech od listopadu 2014, kdy UberPop začal v Praze, měl by za celou dobu zaplatit na DPH přes 60 tisíc korun.

Problém je ale v tom, že nemálo řidičů tuto povinnost evidentně ignorovalo. Uber je na to přitom minulosti upozorňoval a nabízel i zprostředkování služby daňových poradců a účetních.

Berňák nejdřív upozornil a pak začal konat

Koncem května v návaznosti na judikaturu Soudního dvora Evropské unie vydala i Finanční správa dokument připomínající řadu daňových povinností řidičů Uberu. Kromě DPH upozorňuje i na daň z příjmů, u níž je také otázkou, kolik řidičů ji přiznává.

Záhy po vydání dokumentu začali daňaři konat, o čemž svědčí dopisy o automatických registrací identifikovaných osob provedené finančním úřadem, které kolují na řidičských fórech. Dopisy od berňáku zároveň řidiče vyzývají, aby podali přiznání a doplatili daně.

„Řidiči, kteří využívají aplikaci, jsou nezávislí podnikatelé zodpovědní za své daňové povinnosti. Nicméně děláme vše pro to, aby řidiči měli od nás veškeré informace, které potřebují, aby tyto požadavky splňovali," říká mluvčí českého Uberu Miroslava Jozová.

V Brně Uber jezdit nemůže

Uber i jeho řidiči měli už v minulosti problémy i s jinými než daňovými zákony. Protože princip služby odporuje zákonu o silniční dopravě, je každý kontrolovaný řidič automaticky pokutován. Loni ale pražský městský soud pokutu pro jednoho z řidičů zrušil.

V Brně je potom od dubna služba UberPop úplně zakázaná na základě předběžného opatření vydaného soudem. V úterý sice Vrchní soud v Olomouci zrušil dílčí předběžné opatření vůči jednomu z řidičů,  to ale na brněnském zákazu služby nic nemění.

S podobnou žádostí na rychlý zákaz Uberu taxikáři předtím neuspěli v Praze. V hlavním městě se tak nyní čeká na klasický soud.

Reklama

Doporučované