Hlavní obsah

Stovky truchlících se v Rusku loučily s upálenou novinářkou

Svět bez obalu: Stovky truchlících se přišly rozloučit s ruskou novinářkou, která se na protest upálila. Podle opozice byla Irina Slavinová dlouhou dobu pod tlakem úřadů.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Irina Slavinová, šéfredaktorka regionálního informačního portálu, se na protest proti státní represi polila hořlavinou a zapálila se před regionální kanceláří ministerstva vnitra v Nižním Novgorodu.

Článek

Slavinová čelila podle svých přátel roky perzekucím a policejnímu vyšetřování. Den předtím, než se rozhodla pro demonstrativní smrt, jí policie prohledávala byt. Celé rodině zabavila počítače, telefony a několik poznámkových bloků, do kterých si novinářka psala poznámky během tiskových konferencí.

„Milovala pravdu. Kvůli pravdě vytvořila téměř bez pomoci i svůj nezávislý zpravodajský web,“ řekla na pohřbu ruská novinářka Světlana Kukinová.

Policejní vyšetřovatelé se snažili Slavinovou spojit s opoziční skupinou Otevřené Rusko, kterou financuje Michail Chodorkovskij. Podle Rádia Svobodná Evropa ruské úřady považují Otevřené Rusko za takzvaně „nežádoucí“ organizaci a opakovaně se zaměřují na její vedení.

Slavinová i skupina jakékoliv spojení popřely. Její právník ale tvrdí, že kvůli tomu byla policií pronásledována po mnoho let. Před svou smrtí napsala na svůj Facebook: „Z mé smrti, prosím, viňte Ruskou federaci.“

„Neudělala to ze zoufalství nebo z nějaké slabosti,“ říká opoziční ruský politik Alexandr Solovjov. Naopak, bylo to to nejsilnější prohlášení k úřadům, že tohle nemohou dělat. Ale pokud je to ten jediný způsob, aby se pozornost veřejnosti obrátila k nespravedlnostem, ke kterým tady dochází každý den, a ona byla prakticky jediná, kdo o tom pořád psal, tak to není normální. Tenhle systém je shnilý až do morku kostí a je třeba ho změnit.“

Květiny na hrob novinářky přišel položit i novgorodský gubernátor Gleb Nikitin, vyhnul se přitom kamerám. Slíbil ovšem důkladné prošetření okolností smrti Iriny Slavinové.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované