Hlavní obsah

Strach Němců? To nejhorší, co nás ještě může potkat, zní z restaurací

Foto: Shutterstock.com

Praha odliv turistů velmi pocítila. Majitelé restaurací a hospod se obávají toho, pokud by přestali jezdit i Němci. (Ilustrační foto)

Reklama

Musíme se chovat zodpovědně, shodují se zástupci hotelů, restaurací a obchodních center. Hygiena i vláda by ale měla pečlivě vážit rizika a ekonomické dopady, dodávají.

Článek

Pražské bary, kluby a další noční podniky budou muset od středy zavírat už o půlnoci. Do obchodních center se vrací povinnost nosit roušky, což odrazuje některé zákazníky. Řada firem navíc kvůli šíření covidu-19 poslala své zaměstnance na home office, a hospody tak nemají pro koho vařit polední menu.

„Krajská hygienická stanice poměrně jasně vysvětlila, proč k tomu dochází,“ připouští prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. „Pro nás je v tomto okamžiku klíčové, aby se zastavilo zhoršování epidemiologické situace. Jinak nám hrozí, že některé okolní země v čele s Německem nás vyhodnotí jako rizikovou oblast. To by bylo to nejhorší, co nás může v cestovním ruchu ještě potkat. Pokud sem v tuto chvíli jezdí někdo ze zahraničí, tak jsou to lidé z destinací v dojezdu autem. Německo je pro nás klíčovou zdrojovou destinací.“

Noční bary nebo hotely cílící na zahraniční klientelu ale nejsou jediní, koho zasáhla zhoršující se epidemiologická situace. Týká se to i podniků, které zavírají dlouho před půlnocí.

„Každé takové opatření má dopad na ekonomiku, to je jasné. Nejvíc zasažené budou samozřejmě noční podniky a bary, což je ale vlastně cílová skupina té regulace. Například v Praze má ale epidemiologická situace i další dopady, například mnoho firem přechází opět ve velkém na home office a tento trend bude pokračovat. Pro restaurace to znamená, že jim přes oběd opět ubyde hostů,“ říká Stárek.

Podle prezidenta Asociace restaurací a hotelů nastal čas na debatu o další státní podpoře tohoto sektoru.

„Když jsme domlouvali projekt COVID – Ubytování s vládou, respektive s panem premiérem Babišem, vicepremiérem Havlíčkem a paní ministryní Dostálovou, tak jsme přišli s návrhem, aby podobnou podporu získali i restaurace. Myslím si, že po těch dalších a dalších opatřeních je načase o tom začít znovu debatovat.“

Proč roušky v obchodech?

Obchodníci ale vidí celou situaci trochu jinak. Podle předsedy Asociace obchodních center Jana Kubáčka hygienici dostatečně nevysvětlili povinnost nosit roušky v obchodech. Velká část obchodů a všechna nákupní centra se letos musela už jednou vyrovnat s úplným uzavřením. Hygienici ale nezjistili, že by se nový typ koronaviru šířil zrovna v obchodech. Lidé se nejčastěji nakazí v rodině, v práci nebo na dovolené.

Seznam Zprávy také přinesly seznam takzvaných klastrů, tedy ohnisek šíření nákazy v hlavním městě. Z 22 ohnisek, která hygienici popsali, není ani jeden obchod nebo nákupní centrum.

„To opatření logicky snižuje komfort zákazníka a jeho ochotu do obchodu chodit a utrácet,“ popisuje předseda Asociace obchodních center Jan Kubáček. „Pokud je za tím nějaké faktické zjištění, nemáme s tím problém. Pokud ale není ničím prokázané, že jsou obchodní centra místem zvýšeného přenosu nákazy, tak tomu rozhodnutí nerozumíme. Nevím, proč bychom měli nést ekonomické ztráty za toto opatření.“

„Dopad na tržby byl při posledním zavedení roušek významný, například v Jihlavě to bylo asi dvacet procent. Pro nás je zdraví našich zákazníků prioritou a myslím, že jsme to demonstrovali. Debata s úřadem doktorky Rážové a ministerstvem byla minule velmi věcná. Epidemiologové nás pozitivně hodnotili za to, že jsme zajistili bezpečné prostředí,“ říká Kubáček.

„Dnes máme spoustu nových poznatků o tom, jak se covid-19 šíří, a nemyslím si, že by se to dělo v obchodech, kde se lidé pouze zběžně míjejí. I hygienici při trasování nakažených sledují pouze případy, kdy byli lidé v těsném kontaktu alespoň patnáct minut v uzavřené nevětrané místnosti,“ dodává.

Reklama

Doporučované