Hlavní obsah

Strach, panika i volání po lynči. Jak vypadá život v zavřených obcích

Někteří lidé chtějí lynč pro lyžaře, kteří se z Rakouska vrátili nakažení do Litovle.Video: AP

 

Reklama

Nikdo nemůže opustit město ani bydliště bez roušky. Respirátory, roušky ani dezinfekce ale nejsou. Lidé nesmějí do práce, z města ani do města, firmy pozastavují výrobu. Lidé ve strachu a panice nakupují. Chybí už i pečivo. Tak to od pondělního rána vypadá v 21 obcích na Olomoucku. Jsou kompletně uzavřené.

Článek

Kvůli koronaviru uzavřeli hygienici více než dvacítku obcí v Olomouckém kraji. Lidé nemohou opustit místa svého bydliště minimálně na dobu 14 dnů. „Nemůžeme z města ani do města. Dovnitř jen pokud máme trvalý pobyt, ven jen pod pohrůžkou karantény,“ uvedl obyvatel Litovle.

V obcích hlídají pohyb policisté. Jsou u vjezdů z měst a do měst i u sjezdů z dálnic.

„Ráno jsem jel do práce. Od zátarasů u Unčovic byla kolona aut a policisté jednotlivě kontrolovali řidiče. Ptali se mě, kam jedu, tak jsem říkal, že do Olomouce do práce. Když se mě zeptali, odkud jsem a já řekl, že z Litovle, tak mě nekompromisně otočili zpátky,“ popsal ranní cestu do práce Lubomír Vychodil z Litovle.

V obcích vládne panika. „Sedm lidí přijelo před patnácti dny z Rakouska do Litovle. Informovali hygienu o dalším postupu, nebyla jim nařízená karanténa, pouze doporučená, pokud mají příznaky. Po pár dnech dva z těch sedmi příznaky měli. Testy později potvrdily koronavirus,“ dodal jiný občan z Litovle.

I proti nim se teď občané Litovle hlasitě ozývají. „Někdo chce, aby platili náklady na léčbu a všechny výdaje spojené s karanténou. Další je brání, ale většina je rozhořčených, že nemůžou kvůli nim do práce mimo Litovel,“ dodal Litovelčan.

Lidé situaci řeší i na internetu. „Někteří jsou úplně šílení, nejradši by lynčovali a chtěli zveřejnit jména těch, co sem koronavirus dostali,“ potvrdil Vychodil.

Zavřít musely i některé obchody. „Jedna z lékáren nemohla otevřít, protože nepustili jejich zaměstnance přes policejní zátarasy,“ uvedl Vychodil.

Velké obchody situaci ale podle tamních obyvatel příliš neřeší. „Lidé hned ráno jeli nakupovat, 70 % lidí bylo bez roušek, hlavně důchodci. Jeden jediný obchod zavedl postupné vpouštění po pěti lidech, ve zbytku obchodů to vůbec neřešili a byly tam i stovky lidí najednou,“ uvedla obyvatelka Uničova.

V obchodech chybí krom mouky a těstovin už i pečivo.

Jiřímu Malinovi z Uničova přišla SMS zpráva s oznámením, že nemá chodit do práce, již ráno. Stejně jako stovkám firem po celé republice mu činí současná situace obrovské problémy. „Vyrábíme polotovary ze dřeva. Nejsme schopni dodat zboží našim zákazníkům, přestože ho máme na skladě, protože kamiony nemohou jet,“ dodal Malina.

V Uničově mají potvrzený koronavirus i na základní škole. „Na dvou ze tří škol byli žáci nakažení. Sto padesát dětí je teď v karanténě a čekají, jestli se objeví symptomy,“ dodala studentka z Uničova.

Úplné uzavření a speciální opatření se týkají obcí Litovel, Červenky, Uničov, Chořelice, Chudobín, Myslechovice, Nasobůrky, Nová Ves u Litovle, Rozvadovice, Savín, Tři Dvory u Litovle, Unčovice, Víska u Litovle, Benkov u Střelic, Brníčko, Dětřichov, Dolní Sukolom, Horní Sukolom, Nová Dědina u Uničova, Renoty a Střelice u Litovle.

Reklama

Doporučované