Hlavní obsah

Možná strach, vysvětluje Černý, proč mu Němci zakázali plastiku Saddáma Husajna

David Černý: Saddám není úplná provokace. Zákaz ukazuje, kam jsme se dostali.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Proč v německé galerii zakázali známou plastiku Žralok od Davida Černého? Český výtvarník ve Výzvě Renaty Kalenské vysvětluje i roli, jakou v případu sehrála německá policie.

Článek

Instalace zobrazující tělo bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna v akváriu s formaldehydem měla být součástí výstavy děl českého výtvarníka Davida Černého v galerii NordArt. Jenže tato výstavní síň v severoněmeckém Büdelsdorfu nedávno rozhodla, že plastiku nazvanou Shark (Žralok) návštěvníci neuvidí.

David Černý v rozhovoru pro Seznam popisuje, že v budově zasahovala i policie. „Bohužel to, co se stalo v Německu, není legrace. Je to smutné a ukazuje to stav, do kterého jsme se dnes dostali,“ říká. Naráží tak mimo jiné i na to, že v tomto případě neplatí jeho krédo, že „umění má bejt prdel“.

Foto: Lucie Pařízková/Empresa Media, Profimedia.cz

Instalace Shark (Žralok) od Davida Černého na Pražském bienále v roce 2005.

Kromě této aktuální kauzy se Černý, který v prosinci oslaví padesátku, vyjadřuje i k současným politikům. Zatímco jindy hovoří o zákonodárcích běžně jako o „hovnožroutech“, v tomto případě se vyhýbá jakýmkoli vulgarismům. Svůj kritický pohled ale nemění – jediní politici, kterých si váží, jsou Karel Schwarzenberg a Petr Gazdík.

Reklama

Doporučované