Hlavní obsah

Strach z koronaviru jako přivýdělek. Na prodeji respirátorů vydělal tisíce

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Respirátory jsou nedostatkové zboží (ilustrační foto).

Reklama

Seznam Zprávy se spojily s mužem, který prodával respirátory na aukčním portálu. Popsal, jak se vyvíjel jeho podnikatelský záměr s respirátory a jak k nim přišel.

Článek

Prodávající (Seznam jeho identitu zná, ale na přání dotyčného ji nezveřejňuje) sleduje situaci okolo koronaviru už delší dobu, konkrétně již od 17. 1., kdy se začal koronavirus více probírat i v českých médiích. „Měl jsem a stále mám z tohoto viru strach, proto jsem se začal zajímat, jak vypadá život lidí ve Wu-chanu a dalších izolovaných městech. Informací sice bylo málo, ale podařilo se mi spojit dokonce i s Čechy kteří tam v tu dobu pobývali,“ řekl muž redakci. Zjistil tak, že nejdříve došly roušky a respirátory, následně pak některé potraviny.

V tu chvíli se rozhodl jednat a koupil první roušky pro sebe a rodinu – a to na konci ledna. Zjistil také, že se rychle začaly vyprodávat velké zásoby roušek a respirátorů jak na e-shopech, tak i v obchodech. Dostal strach a začal se předzásobovat. Měl tušení, že z respirátorů se stane nedostatkové zboží.

Koupil tedy čtyřicet kusů respirátorů FFP3, které mají člověka ochránit před novým typem koronaviru. Jeden kus ho tehdy stál 139 Kč, takže dohromady za respirátory zaplatil 5560 Kč. Deset kusů daroval své rodině a blízkým, zbytek se rozhodl prodat. Prvních pět kusů prodal již v prvním týdnu v únoru za cenu 799 Kč. Následně se však situace uklidnila a prodávající se rozhodl respirátory z aukčního portálu stáhnout.

„Vše se změnilo v úterý, kdy o koronaviru opět začala psát veškerá média, díky výskytu v Itálii. Již během pondělí byla opět většina respirátorů vyprodána, proto jsem následující den vystavil dalších 8 masek na prodej za 799 Kč. Co jsem ale nečekal, bylo, že vše bylo prodáno během 30 minut. To byla úplně nová situace,“ řekl Seznam Zprávám.

Rozhodl se tedy, že nabídne další várku respirátorů za 999 Kč, které se podle jeho slov prodaly v řádu minut. Pro posledních šest kusů tak navýšil cenu na 1199 Kč. I tyto respirátory se prodaly během jednoho dne. Celkově na prodeji respirátorů vydělal 28 575 Kč (pokud nepočítáme případné poštovné).

Muž také charakterizoval zákazníky, kteří si respirátory koupili. Sedm z nich bylo z Prahy a předával jim tak zboží osobně. „Bylo na nich vidět, že se koronaviru opravdu hodně bojí. Pět z těchto sedmi zákazníků mi řeklo, že další den, nebo ve velice krátké době, plánují cestovat letadlem, většinou do Asie,“ řekl. Jeho přivýdělek ale nyní končí, žádné další respirátory už nemá a vzhledem k současné situaci je i těžko sežene.

Reklama

Související témata:

Doporučované