Hlavní obsah

Strach z nové vlny. Macron po celé zemi zavře školy, omezí obchody a cestování

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident při projevu.

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu promluvil k národu. Oznámil zpřísnění pandemických opatření. Zavřou se opět školy a některé obchody. Omezí i cestování mimo domov a prodlouží platnost zákazu nočního vycházení.

Článek

Nová opatření vejdou v platnost v sobotu. Restrikce, které doposud platily v devatenácti krajích, budou nově platit po celé Francii.

Jde zejména o omezení pohybu, které je limitované na 10 kilometrů od domova. Všechny obchody, které nejsou tzv. podstatné (tedy potraviny, tabák či lékárny), budou muset zavřít.

Nově se od pátečního večera na tři týdny uzavřou všechny jesle, mateřské školky a školy. Výuka se bude konat distančně přes internet. Prezident také sjednotil dvoutýdenní velikonoční prázdniny, které za běžných okolností nejsou ve stejnou dobu. Vysokoškoláci mohou do školy docházet dobrovolně jednou týdně.

Rodiče, kteří musejí hlídat malé děti, budou mít nárok na částečnou podporu v nezaměstnanosti.

Prezident také vyjádřil lítost s problematickým očkováním. Slíbil, že se proces zrychlí zejména díky výrobě vakcín v Evropě.

„Vím, že jsou všichni unavení. Vím také, že jste někdy nervózní, že se zlobíte,“ řekl Macron v projevu. „Náš dubnový úspěch a úspěch této strategie záleží na každém z nás, na našem smyslu pro odpovědnost. Jen tak můžeme zase najet na cestu za nadějí, která nás může postupně dovést k normálnímu životu.“

Macron také nastínil možnost částečného otevření kulturního sektoru v polovině května. Také naznačil možnost otevření zahrádek restaurací a kaváren.

„Očkovat, očkovat, očkovat,“ uvedl prezident Macron na Twitteru. Stejnou větu řekl i v projevu.

Macron dále upřesnil, že prodlouží platnost zákazu nočního vycházení. Ten platí od 19 hodin do 6 hodin ráno. Dále chce lépe ošetřit práci z domova, tzv. home office. Uvedl také, že se znovu nezavede nutnost čestných prohlášení.

Francie se snaží zamezit dalšímu šíření pandemie. Počet obětí viru se v zemi blíží ke 100 tisícům. V úterý také bylo od začátku roku nejvíce pacientů na jednotkách intenzivní péče – přes pět tisíc.

Zákaz nočního vycházení platí v zemi od poloviny prosince. Bary, restaurace a kina jsou zavřené měsíce.

Reklama

Doporučované