Hlavní obsah

Rodiče platí desetitisíce za detoxikaci po očkování. „Zbytečné, stačí nám játra a ledviny,“ míní lékař

Duel: Ochrání homeopatika před vedlejšími účinky očkování?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Preparáty, jako jsou Bachovy esence, Schüsslerovy soli či řízená detoxikace Joalis. Někteří rodiče jsou ochotní zaplatit vysoké částky za homeopatika a detoxikaci po očkování. Věří, že tak dítě ochrání před údajnými vedlejšími účinky vakcín. Podle vědců je to pouhé placebo. Sledujte Duel homeopata Václava Hrabáka a předsedy Českého klubu skeptiků Sisyfos Jaromíra Šrámka.

Článek

Odpůrci očkování mají za to, že vakcinace zvyšuje riziko hyperaktivity, ekzému a dokonce i autismu. Jak upozornil Zdravotnický deník, někteří rodiče kvůli „léčbě“ vedlejších účinků platí i desítky tisíc korun za preparáty, které mají předejít zdravotním problémům jejich dětí.

Anketa

Věříte v účinnost homeopatik?
Ano
36,4 %
Ne
63,6 %
Celkem hlasovalo 5039 čtenářů.

„Detoxikace“ po očkování

S rozšířenými mýty o škodlivosti vakcín, ale také s obavami rodičů pracují někteří homeopati, kteří si na strachu z očkování staví výhodný byznys. Jako nejlepší prevenci před nežádoucími účinky vakcinace doporučují tzv. detoxikaci po očkování. Detoxikace stojí podle Hrabáka několik stokorun. Zdravotnický deník ale informoval o případu rodiny, která za detoxikační kúru po očkování zaplatila zhruba 70 tisíc korun.

„Já jsem na vlastní oči viděl dítě, apatické, unavené, gumové. Ale po podání toho homeopatika začalo po pěti minutách skákat po gauči a být vitální,“ prezentuje Hrabák svou zkušenost s homeopatiky. Většina odborných studií ale zhodnotila homeopatika jako neúčinná. „Já sám znám fígle, jak udělat studie, které vyvrátí působení homeopatie, vím, jak to nadesignovat,“ odmítá homeopat závěry klinických studií.

Samotnou detoxikaci po očkování vnímá předseda skeptiků Šrámek jako zbytečnou. „Na zbavení se toxinů máme především játra a ledviny. Ty orgány mají dostatečnou rezervu, aby cizí látky zvládaly eliminovat rychle. Riziko, že by to mohlo škodit, je malé,“ uvedl lékař v Duelu.

Vedlejší účinky vakcín?

„Očkování může být jedna z příčin vzniku alergií, kožních problémů, nespavosti, podrážděnosti, chronické únavy, autismu,“ popisuje homeopat na svých webových stránkách homeoinstitut.com veškeré neduhy, které si antivax komunita s očkováním asociuje.

Rozsáhlé vědecké studie ale přímou souvislost mezi očkováním a neurologickými a dalšími závažnými potížemi neprokázaly. Nejnověji spojitost trojvakcíny MMR a autismu vyvrátil tým dánského odborníka Anderse Hviida, který své poznatky publikoval v lékařském žurnálu Annals of Internal Medicine. Jeho výzkumu se v Dánsku zúčastnilo přes 657 tisíc dětí narozených v letech 1999 až 2010.

Homeopatika versus klasická medicína

Ačkoli homeopatika neobsahují žádné účinné látky, podle Jaromíra Šrámka skrývají jedno nebezpečí: „Pokud máte terapii a věříte, že je efektivní, léčíte si s ní drobné bolístky. Pokud ale přijdou vážnější nemoci, můžete se dostat do problémů. Stačí hloupá angína.“ To, že by lidé kvůli alternativě opouštěli klasickou medicínu, ale homeopat Hrabák odmítá: „K homeopatům chodí lidi, kterým klasická medicína nepomáhá. Já mám klasickou medicínu rád. To co umí, k tomu mám respekt, ideální by bylo spolupracovat.“

Epidemie spalniček

Evropa a také Spojené státy v posledních letech hlásí prudký nárůst počtu případů spalniček. Někteří odborníci spojují nárůst počtu případů s odmítáním očkování. Proočkovanost populace klesla pod úroveň, která brání šíření nemoci a kdy jsou chráněni i neočkovaní. Za první dva měsíce letošního roku se v Česku spalničkami nakazilo 170 lidí, přitom loni za celý rok bylo 203 nemocných.

Reklama

Doporučované