Hlavní obsah
Online

Ve školách se od 17. května sníží frekvence testování na covid-19

Foto: David Neff

Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Události kolem koronavirové epidemie sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Frekvence testování žáků s PCR testy na covid-19 se ve školách od 17. května sníží z každého týdne na jednou za 14 dnů. Při používání antigenních testů od státu bude testování nutné jednou týdně. Výjimkou bude druhý stupeň základních škol v sedmi krajích s horší epidemickou situací, kde bude antigenní testování jako dosud dvakrát týdně.

- Podle Chytré karantény se od půlnoci k očkování přihlásilo více než 120 tisíc lidí ve věku 45 až 49 let.

- „V březnu 2021 zemřelo podle předběžných údajů Českého statistického úřadu 16,6 tisíce obyvatel Česka, historicky nejvíce za jeden měsíc. Oproti průměru z let 2015–2019 to bylo více o 61 %, absolutně o 6,3 tisíce,“ píše se na twitteru ČSÚ.

- Vláda rozhodla o otevření zahrádek restaurací od 17. května. „Maximálně 4 hosté u stolu, pokud nejde o osoby ze společné domácnosti. Podmínkou je, aby zákazník byl očkován nebo testován na bázi PCR/POC testů, příp. samotestů nebo prodělal onemocnění COVID-19,“ napsal na twitteru ministr průmyslu Karel Havlíček.

- Česko se připravuje na další vlnu rozvolnění. Přehledný harmonogram ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • Na jihu Čech poklesl počet případů

    Jihočeští hygienici za posledních 24 hodin evidovali 166 nových případů koronaviru. Je to o 52 méně než minulé úterý. Počet aktivních pacientů v regionu tak klesl na aktuálních 2841 případů. V tiskové zprávě o tom informovala ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

    „V posledních týdnech při trasování nových případů pravidelně zjišťujeme, že zhruba v polovině případů dochází k přenosu kontaktem s pozitivní osobou v rodině, mezi příbuznými, případně mezi sousedy. Dnes to bylo více než 80 případů. Druhým nejčastějším místem přenosu jsou pracoviště, dnes to byla desítka případů. Díky očkování jsou minimalizovány přenosy ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb,“ uvedla.

  • MMR v COVID cestovní kanceláře II přijalo šest žádostí za zhruba 43,8 mil. Kč

    Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v programu COVID cestovní kanceláře II přijalo šest žádostí za zhruba 43,8 milionu korun. Resort je proplatí ještě v květnu. Na dotaz to dnes uvedl Vilém Frček z odboru komunikace MMR. Dotační titul byl určen pro velké cestovní kanceláře (CK), které odvedly příspěvek do garančního fondu CK odpovídající ročním plánovaným tržbám za loňský rok minimálně 500 milionů korun. K dispozici pro ně bylo 75 milionů korun. Příjem žádostí skončil 7. května.

  • Svíčky v kelímkách na pivo byly z bezpečnostních důvodů, brání se Hrad

    Pondělní pieta na Pražském hradě za zemřelé s onemocněním covid-19 vzbudila u části veřejnosti nevoli. Podle kritiků bylo neuctivé, že svíčky symbolicky zapálené za každou oběť koronaviru byly vloženy do plastových kelímků určených na nápoje.

    Podle mluvčího Správy Pražského hradu Jana Pastora bylo takové uspořádání zvoleno z bezpečnostních důvodů. „Tuto variantu zvolil organizátor akce (Kancelář prezidenta republiky - pozn. red.) s ohledem na varování před silným větrem,“ uvedl Pastor.

  • Uvolnění šéf lázeňské skupiny Royal Spa vítá, lázně zajistí testování na covid

    Uvolnění lázeňské péče pro samoplátce generální ředitel skupiny Royal Spa Martin Plachý uvítal, lázně jsou podle něj připraveny zajistit klientům maximální bezpečnost a mají nachystané antigenní testování. Uvedl to v dnešní tiskové zprávě rozeslané médiím. Skupina provozuje lázeňské komplexy v Luhačovicích na Zlínsku, Mariánských Lázních na Chebsku, Velkých Losinách na Šumpersku a Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku. Do lázní mohou od pondělí opět i lidé, kterým pobyty nehradí zdravotní pojišťovna. Podmínkou je testování na koronavirus. Takzvaní samoplátci dosud do lázní nesměli, přestože jiná zdravotní péče hrazená pacientem zakázána nebyla.

  • Někteří praktici systém využili, říká bývalá koordinátorka pro očkování

    Praktičtí lékaři si stěžují na zmatky kolem očkování, podle kritiků není jasné ani to, kdo celou akci koordinuje. Seznam Zprávy se obrátily na Kateřinu Baťhovou, ženu, která do konce dubna fungovala jako koordinátorka očkování.

  • Průzkum: Opatření by třetina hotelů uvolnila, až bude možný provoz bez omezení

    Stávající protiepidemická opatření by podle průzkumu vyhledávače ubytování a zážitků Explorio.cz 34 procent hotelů a penzionů odložilo na dobu, kdy bude možný jejich provoz bez omezení kapacity. Naopak co nejrychlejší rozvolnění podporuje 38 procent provozovatelů ubytovacích zařízení, podmínky ale podle nich nesmějí být tak drastické jako návrh moci obsadit nejvýše čtvrtinu kapacity. Současnou situaci označilo 48 procent hotelů a penzionů za zásadně ohrožující, ale zvladatelnou.

  • Průzkum: Zájem o očkování stagnuje na 64 procentech, menší je u chudých

    Zájem o očkování proti covidu-19 byl na začátku května asi 64 procent, od dubna se téměř nezvýšil. Výrazně nižší je u mladších lidí s nižším vzděláním, chudších a obyvatel menších obcí. Lidé jsou také méně opatrní před nákazou, méně dodržují opatření, ale více se testují. Počet osobních kontaktů a setkání bez roušky je nejvyšší v letošním roce, ale stále nižší než loni v listopadu a prosinci. Vyplývá to z průzkumu Život během pandemie společnosti PAQ Research.

  • Majitelka dětské akademie otevřela okénko, aby měla na jídlo

    O tři miliony korun, tedy většinu ročního obratu, přišla kvůli epidemii koronaviru dětská akademie Madlenka v Českých Budějovicích. Její majitelka Alena Hadravová v lednu otevřela výdejní kavárenské okénko, aby měla na jídlo pro sebe a syna Šimona, který chodí do druhé třídy. Státní kompenzace nepokryly ani pětinu nákladů. V pondělí opět spustí kurzy pro 300 dětí, zatím řeší, jestli je testovat na koronavirus.

    Kurzy jsou pro děti do pěti let, cvičí se i s miminky. Centrum, jehož součástí je herna s kavárnou, zaměstnává sedm žen a provoz stojí 80 000 korun měsíčně. Před pandemií kurzy v dětské akademii navštěvovalo 500 dětí ročně.

  • Hudební festival Kutná Hora se kvůli pandemii opět uskuteční v srpnu

    Mezinárodní hudební festival Kutná Hora se kvůli pandemii uskuteční v pozdějším termínu - od 21. do 29. srpna. Podobně se přehlídka, pořádaná obvykle počátkem června, přesouvala i loni.

  • EDUin: Přijímací testy ukázaly, že Cermat má vlastní vzdělávací politiku

    Na podobě letošních přijímacích zkoušek na střední školy se podle neziskové organizace EDUin ukázalo, že Cermat vytváří vlastní vzdělávací politiku, která je odlišná od strategie schválené vládou. Ačkoli Ministerstvo školství letos kvůli epidemii covidu-19 uchazečům u zkoušek například prodloužilo čas, obtížnost testů se podle kritiků zvýšila. Studijní předpoklady dětí tak při přijímání ke studiu nebudou hrát takovou roli jako kvalita distanční výuky či domácí podmínky k učení.

  • Tetovací salon: Zájem je enormní, na povinnost testů si klienti nestěžují

    Pražské tetovací a piercingové studio Hell hlásí enormní zájem o své služby. Po ohlášení možnosti otevřít v minulém týdnu posílilo recepci, personálně i počtem linek, aby zvládlo zákaznický nápor. Posílení stále trvá. Klienty může ode dneška obsluhovat, provoz je bez komplikací. Na povinnost prokázat se negativním testem na koronavirus si lidé nestěžují. Většina jich přináší potvrzení o podstoupení testu ze zaměstnání, studio v případě potřeby nabízí provedení testu na místě. Řekl provozovatel to studia Hell, piercer a modifikátor Miloslav Míka.

  • Cech: O truhlářské práce je po pondělním otevření velký zájem

    Zájem o truhlářské práce je po pondělním znovuotevření značný. Je to způsobeno hlavně tím, že velká část lidí kvůli opatřením proti šíření koronaviru pracuje z domova a zjistila tak, co všechno potřebuje opravit nebo nově vyrobit.

  • Resort Valachy Velké Karlovice od pondělí zprovozní venkovní zahrádky

    Resort Valachy Velké Karlovice na Vsetínsku od pondělí 17. května zprovozní venkovní zahrádky u svého hotelu Horal i Bistra Razula. Dosud tam fungovala výdejní okénka. Možnost venkovního posezení návštěvníci určitě uvítají, s příchodem teplého počasí vyrážejí na výlety čím dál častěji a možnost občerstvení je velmi žádaná, řekla dnes mluvčí resortu Martina Žáčková.

  • Soud zrušil opatření o povinnostech pozitivně testovaných zaměstnanců

    Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil opatření ministerstva zdravotnictví, které upravuje povinnosti pozitivně testovaných zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných. Vykazovalo podle soudu hrubé nedostatky v odůvodnění. Účinnost verdiktu, který je dostupný na úřední desce, odložil soud o čtyři dny, aby ministerstvo mělo čas vydat případně nové opatření. Úspěšný návrh na zrušení podala žena z Letohradu na Ústeckoorlicku.

  • Venkovní restaurace v Pardubicích otevře i za vládních podmínek

    Venkovní restaurace U Ľupťáka v blízkosti parku Na Špici v Pardubicích v pondělí otevře i za podmínek, které stanovila vláda a podle nichž hosté musí mít například doklad o negativním testu na koronavirus. Hosty ale nejspíš nebude obsluhovat, budou si chodit k výdejnímu okénku.

  • Ve školách se od 17. května sníží frekvence testování na covid-19

    Frekvence testování žáků s PCR testy na covid-19 se ve školách od 17. května sníží z každého týdne na jednou za 14 dnů. Při používání antigenních testů od státu bude testování nutné jednou týdně. Výjimkou bude druhý stupeň základních škol v sedmi krajích s horší epidemickou situací, kde bude antigenní testování jako dosud dvakrát týdně. Všude se zároveň zruší podmínka, že se ve škole nesmí potkávat děti z různých tříd. Vyplývá to z informací, které dnes ministerstvo školství rozeslalo do škol.

  • Primátor Hřib vyzval stát, aby se zabýval očkováním nepojištěných cizinců

    Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na Twitteru vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby se zabývalo očkováním nepojištěných cizinců proti covidu-19. Očkovat se v současné době mohou jen lidé, kteří mají v Česku veřejné zdravotní pojištění. Z cizinců jsou to lidé s trvalým pobytem nebo zaměstnanci, výjimku mají také například jejich rodinní příslušníci nebo azylanti. Ostatní musí mít komerční zdravotní pojištění.

  • Provozovatel Šámalovy chaty v Jizerských horách zřejmě nechá jen výdejní okénko

    Provozovatel oblíbené Šámalovy chaty na Nové louce nedaleko Bedřichova v Jizerských horách Petr Polák příští týden nejspíš venkovní terasu neotevře a v provozu nadále bude mít jen výdejní okénko. Restaurace mohou otevřít zahrádky na základě rozhodnutí vlády od 17. května při splnění protikoronavirových opatření. Polák si ale nedokáže představit, jak by lustroval zákazníky kvůli testu na koronavirus.

Reklama

Hlavní zprávy