Hlavní obsah

Strach z recese srazil Wall Street, odnesly to hlavně banky a průmyslové firmy

Burza akcií v USA prudce oslabila. Srazil jí strach z recese, který nejvíce dopadl na banky a průmysl.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Americké akcie v úterý prudce oslabily a hlavní indexy odepsaly více než tři procenta. Dolů je táhly zejména průmyslové sektory a banky, na které doléhají obavy z hospodářské recese.

Článek

Příčinou je vývoj na trhu amerických státních dluhopisů, investoři se ale obávají také opětovného napětí v globálním obchodu.

Dow Jonesův index odepsal 3,10 procenta a den uzavřel na hodnotě 25.027,07 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 3,24 procenta na 2700,06 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 3,80 procenta a uzavřel na 7158,43 bodu.

Investoři se zaměřili na trh dluhopisů, obchodníky znervózňuje vývoj v části výnosové křivky u amerických státních dluhopisů, který zvyšuje riziko hospodářské recese. Výnos dvouletých dluhopisů se krátce dostal nad výnos dluhopisů s tříletou splatností, což se stalo poprvé od ledna 2008. Výnosy dvouletých a tříletých papírů se navíc už druhý den drží nad výnosy dluhopisů s pětiletou splatností.

„Ten vývoj u dluhopisů do značné míry souvisí s výprodejem akcií," řekl analytik společnosti Stone & McCarthy Research Associates John Canavan, kterého cituje agentura Reuters.

Po pondělním růstu způsobeném víkendovým jednáním mezi USA a Čínou ohledně obchodních vztahů se optimismus vytratil. Obchodníci si uvědomili, že zatím nebylo nic definitivně dojednáno a sám prezident Donald Trump varoval, že cla vrátí do hry, pokud obě strany nebudou s to své problémy vyřešit.

Na vývoj na trhu dluhopisů reagovaly zvláště akcie finančního sektoru, které propadly o 3,6 procenta. Akcie průmyslových firem, například Boeing nebo Caterpillar, ztratily 3,4 procenta.

Dění na trhu dluhopisů mělo dopad i na dolar. Podle části analytiků je také možné, že americká centrální banka (Fed) by mohla být nucena ukončit cyklus zvyšování úrokových sazeb dříve, než sama předpokládala.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce před 22:00 SEČ ztrácel 0,1 procenta na 96,97 bodu. Dolar vůči japonskému jenu pak odepisoval 0,8 procenta na 112,81 JPY, euro k dolaru přidávalo 0,1 procenta na 1,1339 USD.

Reklama

Související témata:

Doporučované