Hlavní obsah

Strach z Tálibánu už donutil řadu afghánských hudebníků přestat zpívat

Svět bez obalu: Strach z Tálibánu už donutil řadu afghánských hudebníků přestat vykonávat svou profesi.Video: RFE/RL

 

Reklama

Habíbulláh Šabáb byl ještě donedávna v provincii Hílmand velmi populární zpěvák. Hudbou se živil 16 let a objevil se i v jedné z afghánských televizních show.

Článek

Poté, co Tálibán získal v Afghánistánu moc, se raději své kariéry vzdal a snaží si teď vydělat na živobytí provozováním malého obchůdku ve městě Laškargáh. „Rozhodl jsem se, že už nebudu zpívat písně. I v předchozím období vlády Tálibánu byla hudba zakázána a zpěváci zpívat nesměli,“ říká v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa Habíbulláh. Vůdci Tálibánu sice zatím nevydali nějaký oficiální zákaz hudebních vystoupení, ale existují náznaky, že k tomu dojde v blízké budoucnosti.

Hudba v zemi v podstatě utichla už v polovině srpna, kdy islamistické hnutí ovládlo zemi. Muzikanti si odnesli své nástroje domů nebo je uložili do skladů.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid uvedl nedávno, že hnutí znovu zakáže v Afghánistánu hudbu, protože ji považuje za neislámskou. Bude se ale snažit lidi spíš přesvědčit, aby zákaz dodržovali, než že by se je pokoušelo k tomu donutit. Hudebníci by podle něho měli přehodnotit své rozhodnutí, jestli budou dál hudbu provozovat.

Když bojovníci Tálibánu obsadili Kábul, přestaly tamní rozhlasové a televizní stanice hudbu s výjimkou islámských zpěvů vysílat. Šabáb ale přesto doufá, že bude moci zpívat alespoň náboženské písně, které zákon šaría povoluje.

„Žádám vůdce Tálibánu, aby nám vyšli vstříc, abychom mohli zpívat islámské písně bez instrumentálního doprovodu,“ prosí nyní už bývalý afghánský hudebník. Většina hudebníků se strachem čeká na to, zda Tálibán stejně jako před pětadvaceti lety opět nadobro zakáže hudbu.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované