Hlavní obsah

Strach z tvrdého brexitu táhne libru dolů. Velkého krachu se obávají hlavně britské automobilky

Foto: Profimedia.cz

Automobilka Aston Martin se během letošního roku propadla do ztráty 2,2 miliardy korun.

Reklama

Hodnota libry klesá, britský automobilový průmysl stagnuje a Johnsonova politika hrozí tvrdým brexitem. Kvůli nejistotě ohledně způsobu odchodu země z EU znovu klesla libra, a to poté, co už v pondělí měna dosáhla nejnižší hodnoty vůči dolaru od března 2017. Nízká hodnota měny ovlivňuje značným způsobem právě britské automobilky. Případný odchod Británie z EU bez dohody by pro některé z nich mohl znamenat krach.

Článek

V dopise adresovaném novému premiérovi Borisi Johnsonovi to napsal generální ředitel britského Svazu výrobců a prodejců automobilů (SMMT) Mike Hawes. Automobilový průmysl je největším britským exportérem zboží a patří k nejhlasitějším odpůrcům brexitu bez dohody, jak píše CNN.

„Jsme vysoce integrováni s Evropou a brexit bez dohody by vedl k obrovským celním nákladům a k výpadkům, které by ohrozily výrobu,“ varoval Hawes v dopise. „Brexit bez dohody představuje existenční hrozbu pro naše odvětví,“ napsal premiérovi.

Tvrdý brexit za miliardy

Automobilové společnosti už delší dobu avizovaly negativní dopady nových cel a vysokou administrativní zátěž v případě tvrdého brexitu. Americká automobilka Ford například v lednu uvedla, že pokud Spojené království opustí EU bez dohody, mohlo by ji to stát až miliardu dolarů. To je v přepočtu asi 23 miliard korun.

Další britský výrobce, kterého nejistota kolem brexitu ovlivnila v hospodářských výsledcích, je luxusní automobilka Aston Martin. Ta se v prvním pololetí propadla do ztráty 78,8 milionu liber (2,2 miliardy Kč), zatímco o rok dříve hospodařila se ziskem 20,8 milionu liber.

Dřívější údaje SMMT ukázaly, že investice do automobilového průmyslu v Británii se loni kvůli obavám ohledně brexitu propadly téměř o polovinu na 589 milionů liber. V přepočtu na 16,8 miliardy korun, uvádí CNN.

Nejprudší pokles od krize v roce 2008

Výroba aut v Británii loni podle SMMT klesla o devět procent na pětileté minimum 1,52 milionu. Zaznamenala tak nejprudší pokles od hospodářské recese z let 2008 a 2009. V letošním prvním pololetí v propadu pokračovala. Klesla o 20 procent na necelých 700 tisíc vozů. S výrobou klesly také investice do britského automobilového průmyslu. Ty se v tomto roce meziročně propadly o více než 70 procent a činily 90 milionů liber. Tedy asi 2,5 miliardy korun.

Velké obavy z brexitu bez dohody mají také například britští zemědělci, podle nichž by v takovém případě zachvátil zemi ekonomický chaos. Farmáři také tvrdí, že pokud by EU zavedla cla na dovoz jehněčího a skopového masa, museli by zabít miliony ovcí, uvedla agentura AP.

Reklama

Doporučované