Hlavní obsah

Strach z vánočních večírků a neočkovaných. Německé regiony zpřísňují

Foto: Profimedia.cz

Ředitel německého Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler na středeční tiskové konferenci.

Reklama

Německé spolkové země upravují covidová opatření. Končící kancléřka Angela Merkelová navíc zvažuje celostátní omezení pro neočkované. Otazníky visí nad situací během adventu.

Článek

O „děsivých číslech“ mluvil ve středu ředitel Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler v souvislosti s epidemickým vývojem v Německu. Neočkované označil za riziko pro ostatní. „Bohužel se ale nakazí i někteří naočkovaní lidé,“ varoval šéf instituce, která v Německu vede covidové statistiky. Na mysli má hlavně rizikové pacienty.

Epidemická situace je teď nejhorší ve spolkové zemi Durynsko a také v Sasku. Právě ve čtyřmilionovém regionu u českých hranic stoupá tzv. sedmidenní incidence. Ta uvádí, kolik se v průměru v přepočtu na 100 000 obyvatel nakazilo osob za posledních sedm dní. Ve středu dosáhla hodnoty 289,7. V Česku je incidence na čísle 386.

Zpřísňování v Sasku

V Drážďanech proto přišli s novými opatřeními, která má zemská vláda schválit tento pátek. Od příštího týdne by se měli do restaurací, hospod, kin nebo divadel a na stadiony dostat pouze lidé s potvrzením o očkování nebo o prodělání nemoci covid-19. Omezení by se mělo týkat i dalších akcí konaných v interiérech. Dosud bylo možné prokázat se také testem na koronavirus.

Pravidla zaváděná v Sasku se v Německu označují jako systém „2G“ podle německých výrazů geimpft a genesen, tedy očkování a prodělání nemoci. Saský premiér Michael Kretschmer z CDU prosazuje také povinné nošení respirátorů a omezení setkávání lidí z různých domácností.

Sasko je na tom jako Česko

V Německu je plně naočkovaných na 55 milionů lidí, tedy 66,8 procent obyvatel. Aktuální čísla zveřejnil ve středu Institut Roberta Kocha. Mezi regiony jsou v proočkovanosti velké rozdíly. Premiantem jsou Brémy s 78 procenty. Na chvostu je naopak zmíněné Sasko s 57 procenty. Stejnou úroveň proočkovanosti má Česko.

Zpřísňování opatření zatím v Německu probíhá na úrovni spolkových zemí, a regionálně se proto liší. Například v Bádensku-Württembersku platí přísnější regule pro neočkované už od středy. Lidé se při volnočasových aktivitách v uzavřených místnostech musí prokazovat očkováním, dokladem o prodělání nemoci nebo PCR testem. Antigenní testy už tedy ani tam nestačí.

Nová opatření oznámila ve středu také bavorská vláda. Například bavorské děti si tak v příštích 14 dnech budou muset ve školách nasadit respirátory.

Merkelová se chce zaměřit na neočkované

O nutnosti koordinace dalšího postupu mluvil už v úterý premiér Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst z CDU. Výzva teď zazněla i od jeho stranického kolegy a šéfa kancléřského úřadu Helgeho Brauna. Končící vláda Angely Merkelové je podle něj připravena věc konzultovat se vznikající vládní trojkoalicí. O nové vládě, která může vzniknout během pár týdnů, teď jednají expertní týmy sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberální FDP.

Navzdory vládní výměně kabinet Merkelové uvažuje i o celostátních opatřeních. Televize N-TV a deník Bild napsaly, že předsedkyně vlády se chce zaměřit na neočkované. Plány zazněly na úterním zasedání výkonného výboru CDU. Vyloučená není například povinnost neočkovaných denně se na koronavirus testovat v zaměstnání.

Obdobné pravidlo už platí v Rakousku. Všichni zaměstnanci, kteří jsou v osobním kontaktu se zákazníky nebo kolegy, musí mít doklad o očkování, negativním testu nebo prodělaném onemocnění. Při porušení tohoto nařízení hrozí zaměstnanci pokuta ve výši 5000 eur, v přepočtu skoro 130 000 korun, zaměstnavateli 3600 eur.

Vánoce v ohrožení?

Zdravotnický expert sociální demokracie Karl Lauterbach mluví kvůli covidu dokonce o dalších nejistých Vánocích. Obavu má zejména z pracovních vánočních večírků v době adventu. „Přestože už se naočkovalo mnoho lidí, nemocnice mohou být i tak přetížené. První jednotky intenzivní péče už dosahují limitů kapacity,“ cituje politika středeční Rheinische Post. „Neznamená to nic dobrého pro společenská setkávání v předvánočním čase,“ upozorňuje.

Lauterbach proto volá po zavedení pravidla 2G v restauracích, kinech a na dalších místech. Podobné opatření zmínil ve středu také úřadující ministr zdravotnictví Jens Spahn z CDU. Připustil, že by se mělo pravidlo 2G zavádět v covidových hotspotech, tedy v okresech s nejvyššími počty nakažených.

„Na jednotkách intenzivní péče by bylo mnohem méně covidových pacientů, kdyby se více lidí nechalo očkovat,“ poznamenal ministr s tím, že v některých regionech je již třeba uvažovat o překládání pacientů do méně vytížených nemocnic. Povinné očkování ale není cesta, kterou by se mělo Německo vydat.

Spahn rovněž sebekriticky uznal, že avizované ukončení stavu epidemické situace zřejmě veřejnost vzala jako signál o konci pandemie. Mimořádný stav skončí ve spolkové republice 25. listopadu. Nebude to ovšem znamenat konec všech karanténních opatření, nýbrž postup podle platného zákona o potírání infekcí. „Pandemie ještě neskončila,“ řekl v té souvislosti Spahn. Ukončení epidemického stavu podle něj jen navrací standardní právní režim mezi vládou a parlamentem.

Foto: Profimedia.cz

Končící německý ministr zdravotnictví Jens Spahn z CDU.

O částečném lockdownu pro neočkované po vzoru Saska mluví i někteří odborníci. Podporuje ho například šéfka zdravotnické asociace Marburger Bund Susanne Johnová, „Z mého pohledu by mělo být pravidlo 2G standardem ve všech oblastech veřejného života, například v restauracích a muzeích,“ cituje ji list Neuen Osnabrücker Zeitung.

Předsedkyně asociace se odkazuje na stoupající počty nakažených a nedostatečnou proočkovanost populace. Lékařka zároveň vyzývá ke zrychlení tempa přeočkování třetí dávkou u seniorů. Z deseti milionů Němců starších 70 let dostaly posilovací dávku vakcíny jen dva miliony.

Reklama

Související témata:

Doporučované