Hlavní obsah

Strachu z koronaviru zneužívají podvodníci a okrádají seniory

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Seniorce v Pardubicích se údajný zástupce pojišťovny snažil prodat roušky.

Reklama

Strachu z koronaviru se snaží zneužít různí podvodníci a takzvaní šmejdi. V Pardubicích zaznamenali případ, kdy někdo chtěl jménem pojišťovny po telefonu prodat roušky seniorce. Zvýšené poptávky po rouškách a respirátorech využívají prodejci na internetu, kteří chtějí zaplatit zboží, jež ještě nemají sami na skladě.

Článek

Zástupce zdravotní pojišťovny, který nabízí ochranné pomůcky proti koronaviru. Avšak chce za ně zaplatit. Hned a platební kartou. Takový telefonát oznámila radnici v Pardubicích jedna z tamních seniorek. Město proto upozornilo, že v době koronavirové epidemie se mohou objevovat takzvaní „šmejdi“, kteří se budou snažit zneužít strachu lidí z nákazy a obohatit se na něm.

„Podle informací, které má magistrát k dispozici, vystupují tito prodejci jako zástupci zdravotní pojišťovny, radnice proto apeluje na občany, zejména seniory, aby se v dané situaci nenechali oklamat, ignorovali nabídku údajných zástupců pojišťoven a v žádném případě jim za roušky neplatili,“ řekla mluvčí radnice Iveta Koubková. Podvodník ženě ani neoznámil cenu, chtěl hned číslo platební karty.

Lidé by podle ní o podvodném telefonátu měli neprodleně informovat magistrát anebo radnici dotčeného městského obvodu.

Pardubičtí policisté žádný další takový pokus zatím neevidují. „Magistrát nám to neohlásil, protože bohužel neměli jméno paní ani telefonní číslo,“ vysvětlila policejní mluvčí Markéta Janovská.

Senioři, kteří nemají k dispozici roušku či jiný způsob ochrany obličeje, jejíž nošení je od čtvrtka po celém Česku na veřejném prostranství povinné, se mohou obracet na obecní úřady, radnice či dobrovolnické organizace na speciálních linkách, které pro ně zřídily kraje, seniorské organizace a také většina větších měst.

„Senioři volají mimo jiné i s prosbami o zajištění roušek. Většinou se jedná o případy, kdy se bojí vycházet ven nebo nejsou schopni si roušku například ušít. S upozorněním na šmejdy, jako v Pardubicích, se na nás zatím naštěstí nikdo neobrátil,“ uvedla mluvčí radnice v Hradci Králové Kateřina Šmídová.

Ve zvýšené pohotovosti v tyto dny jsou organizace, které se na pomoc seniorům specializují. Vlastní linky provozuje například i Život 90. „Senioři nám dost často volají nejen kvůli zajištění nákupu či léků, ale často také proto, aby se ujistili, že pochopili dobře nařízení vlády. Mnoho z nich jej totiž chápe jako úplný zákaz vycházet,“ popsal mluvčí Života 90 Marek Kuřina.

Mezi seniory jsou podle něj různé skupiny, někteří se orientují v nastalé situaci velmi dobře, někteří z ní bývají zmatení nebo vyplašení. „Mladší lidé to hůř pochopí, ale většina těch seniorů nesedí na internetu a nesledují proměny situace a nová nařízení on-line jako my mladší,“ řekl.

Nachytat se na roušky zdarma však nemusí jen senioři po telefonu. Česká obchodní inspekce upozorňuje i na podvodné snahy na internetu, kdy si lidé přes e-shop zaplatí roušku nebo respirátor, ale ty nepřijdou.

„Důrazně apelujeme na spotřebitele, aby zvážili nákup na internetu u neznámých prodejců, kteří nemohou zajistit doručení vašeho zboží, nebo se dokonce vymlouvají na to, že zboží je teprve u dodavatele, což může být například v Číně. Zbožím nedisponují, ale peníze přitom požadují již dnes,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Typickým příkladem jsou podle inspekce stránky, které vypadají jako spolehlivý e-shop a nabízejí roušky za extrémně vysoké ceny. „Zvýšené ceny jen odráží aktuální nedostatečně uspokojenou poptávku na trhu, ale objednáním ani za tuto vyšší cenu garanci doručení v očekávaném termínu spotřebitel nemá,“ říká mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Reklama

Doporučované