Hlavní obsah

Strakonická teplárna obnovila dodávky tepla Energu, jež zásobuje sídliště

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Strakonická teplárna obnovila dodávky tepla firmě Energo, jež zásobuje přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Obyvatelé asi 14 bytových domů na sídlišti byli od pátečního večera do dnešního dopoledne bez tepla a teplé vody.

Článek

Teplárna přerušila dodávky v pátek, vede s Energem spor o platby. Dodávky tepla přerušila teplárna krátce už v lednu. „Teď pustíme teplo, děláme to kvůli lidem, aby měli teplo, nechceme je týrat,“ řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. Podle strakonického starosty Břetislava Hrdličky (Strakonická Veřejnost) už některým lidem teplá voda teče. Energo zatím teplo nedostává, řekl po 10:00 jednatel firmy Energo Roman Němeček.

Energo nemá s teplárnou smlouvu. Návrh smlouvy teplárna Energu poslala. Mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort řekl, že teplárna tak splnila svou zákonnou povinnost. Firma Energo do smlouvy v pátek doplnila chybějící výpovědní lhůtu a poslala ji teplárně podepsanou, řekl v pátek jednatel firmy Energo Roman Němeček. Podle Hřídele je ale třeba podepsat smlouvu bez úprav. Němečka pozval Hřídel na schůzku na 8:00 v pondělí. „Pokud přijde v pondělí podepsat smlouvu za podmínek, jak určil ERÚ, není problém,“ doplnil Hřídel.

ERÚ nabídlo oběma stranám jednání, řekl dnes Kebort.

Informaci, že teplárna dodávky obnoví, se Němeček dozvěděl z médií. „Je to pro obyvatelstvo dobrá zpráva, protože při venkovní teplotě 11 stupňů a ještě k tomu studená voda pro 14 bytových domů, to je totální katastrofa. Kvituji tuto zprávu. Zatím koukáme na řídící systém, dodávky tepla obnovené nejsou, zatím se nic neděje,“ řekl po 10:00 Němeček.

V noci na dnešek dostal e-mail z teplárny, aby podepsal smlouvu. Poradí se s právníky. Argumentuje, že smlouvu, kterou doplnil o výpovědní lhůtu, podepsal už v pátek. „Jediný, kdo ji nepodepsal, je teplárna. Nevím, co tím zase sledují, proč bychom měli chodit do teplárny. Nicméně v zájmu obyvatelstva uděláme všechno, co budeme moci, i kdyby to mělo být zase obstrukčního charakteru ze strany teplárny. Vynasnažíme se, abychom jednání nebrzdili,“ doplnil Němeček.Teplárna v pátek rozhodla, že ukončí dodávky všem, kteří nemají smlouvu, případně nemají zaplaceno. ERÚ vydal už před časem předběžné opatření. Podle něj musí teplárna Energu dál dodávat a Energo za teplo platit. ERÚ nyní rozhodl ve sporném řízení, že teplárna musí Energu předložit návrh nové smlouvy.

Podle Němečka Energo teplárně nedluží. Vedení teplárny ale tvrdí, že jí Energo dluží, a to zhruba 4,5 milionu. Energo podle Hřídele uvádí, že mu teplárna dluží přes 13 milionů.

Strakonice v dubnu rozhodly, že půjčí teplárně deset milionů Kč. Firma chce postavit teplovod na sídliště Šumavská, kde jde o více než 250 bytů, a do lokality archeologa Dubského. Radnice tak chce vyřešit spor.

Teplárna skončila v roce 2019 ve ztrátě po zdanění 33,3 milionu, tržby byly 316 milionů. Prodala 472,5 terajoulu tepla. Loni měla zisk EBITDA (zisk před zdaněním, odpisy a úrokovým zatížením) přes 67 milionů korun, uvedla na svém facebookovém profilu. Vytápí 7000 domácností a desítky firem.

Reklama

Doporučované