Hlavní obsah

Strana PiS v Polsku sestavila vládu. Až na jednu výjimku je stejná jako ta minulá

Foto: flickr.com

Nové složení vlády oznámil na tiskové konferenci polský premiér Mateusz Morawiecki (ilustrační fotka).

Reklama

Polsko zná novou sestavu členů vlády. Ve většině případů ale nejde o nová jména – kabinet bude pokračovat v téměř stejném složení jako doposud. Nového šéfa má jen ministerstvo financí, v jeho čele stane Tadeusz Kościński.

Článek

Polskou vládu pro nadcházející funkční období opět vytvořila dosud vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS). Ve svých kancelářích zůstávají ministři z resortu obrany, vnitra, spravedlnosti, zemědělství a zahraničních věcí. Novou tvář bude mít jen polské ministerstvo financí, a to dosavadního náměstka Tadeusze Kościńského. Ten na postu vystřídá dosavadního ministra Jerzyho Kwiecińského.

Složení nového kabinetu v pátek oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki. Budoucí vládu představil na tiskové konferenci po zasedání vedení PiS, na níž hovořil i šéf vládní strany Jaroslaw Kaczyński.

V křesle vicepremiérů dál zůstanou Jarosław Gowin a Piotr Gliński, obranu bude znovu řídit Mariusz Błaszczak, vnitro opět povede Mariusz Kamiński a šéfem diplomacie zůstane Jacek Czaputowicz. Ministrem zemědělství i nadále bude Jan Krzysztof Ardanowski a ministrem spravedlnosti Zbigniew Ziobro.

Novinkou bude to, že státní tajemník pro evropské záležitosti Konrad Szymański už nebude nově podléhat ministru zahraničí, ale bude fungovat v rámci úřadu vlády, uvedla agentura PAP. Pis ve volbách 13. října získala přes 43 procent hlasů a ve 460členném Sejmu má 240 křesel. Strana tak může samostatně vládnout další čtyři roky. Komplikací pro ni však bude fakt, že ztratila většinu v horní komoře parlamentu, tedy Senátu.

Reklama

Doporučované