Hlavní obsah

Strana propojená s bytovým družstvem slibuje „vesnici pro lůzu“. Družstvo přitom nese část viny na byznysu s chudobou

Jedno z předvolebních hesel strany Mostečané Mostu: Vystavíme vesnici pro lůzu.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař

 

Reklama

V kampani vsadili na provokativní spojení slov „vesnici pro lůzu”. Jak konkrétně má vypadat, kde bude stát a hlavně, koho do ní chtějí nastěhovat, se ale nikdo od strany Mostečané Mostu na severu Čech doteď nedozvěděl. Primátor města projekt považuje za nesmysl.

Článek

Mostečané Mostu nejsou v politice nováčkem. Velký úspěch zaznamenali už v předminulých volbách, kdy získali přes 50 % hlasů a prakticky ovládli život ve městě. Pak ale došlo ke štěpení hnutí a k přechodům některých členů do nových stran a hnutí. A to i kvůli sporům kolem financování. Část „odpadlíků“ se později objevila na regionální politické scéně například jako Severočeši.

Strana je od začátku propojená s SBD Krušnohor, což je největší bytové družstvo v České republice. Jeho ředitel František Ryba, který je podle zjištění Seznamu dlouhodobě považován za „mužem v pozadí“, tvrdí, že osobně není v politice aktivní. A zároveň striktně odmítá, že družstvo politické sdružení Mostečané Mostu finančně či jinak přímo podporuje, například poskytováním reklamních ploch na propagaci.

To ale není úplně pravda, o čemž se reportéři Seznamu sami přesvědčili během natáčení reportáže.

„Je tam velké personální propojení s SBD Krušnohor a masivní, bohatá kampaň, která tu stranu podporuje. Přitom nikdo neví, z čeho je to financované. Je to vlastně geniální plán propojení nějaké firmy a politického subjektu,“ upozorňuje vysokoškolský pedagog Jan Hrubeš a zároveň jeden z kandidátů ve volbách za stranu Zelení.

Mostečané na svém webu neuvádí ani základní transparentní účet. Na písemnou žádost o rozhovor nikdo z jejich kanceláře nereagoval.

„Je to o desítkách rodin, které tady ztrpčují život lidem. Už jsme je měli vytlačit dávno,“ říká ředitel družstva František Ryba, který v jiných vystoupeních běžně poukazuje, že „tou lůzou“ jsou pro něho především: „…nepřizpůsobiví Romové.“  Zároveň ale odmítá vlastní přímou politickou aktivitu ve straně Mostečané Mostu. I přesto, že bývá například hostem jejich tiskových konferencí.

Kritici a odpůrci Mostečanů upozorňují na to, že už samotné heslo „Vesnice pro lůzu” vráží klín mezi obyvatele sociálně vyloučených lokalit a střední třídu.

„Tohle řešení je naprostý nesmysl. My už tady určitou lokalitu, a nyní mluvím o Chanovu, máme. Je nám předhazován jako nějaké memento. Je to část města, kde žije určitá skladba obyvatel a paradoxně je to lokalita, kde máme hlášeno nejméně konfliktů a stížností. Ti lidé si tam zvykli žít určitým stylem života. Není to úplně optimální, v naší společnosti rozhodně ne. Nicméně, pokud chce pan Ryba nějakou takovou lokalitu vymezit, tak já myslím, že už ji tu máme,“ říká primátor Mostu Jan Paparega (ProMOST) a zároveň dodává, že vedení SBD Krušnohor, jehož členové stáli u vzniku politické strany, paradoxně v minulosti přispěli k problému, který se dnes snaží prostřednictvím výstředních politických hesel v kampani kritizovat.

„Krušnohor je jedním ze strůjců tohoto stavu. Právě přes něj došlo k privatizaci podstatné části bytového fondu,“ dodává primátor Paparega.

„Lidé tady na Mostecku se rozhodli, že vstoupí do Krušnohoru a my jsme ty domy koupili,“ přiznává ředitel SBD František Ryba, nicméně odmítá jakoukoliv vinu družstva na současném stavu a situaci kolem obchodování s chudobou ve městě.

Odpovědi na otázky, například kolem financování strany a kampaně, ale i plánu, jak a kdy by vlastně strana chtěla vesnici vystavět, se Seznam snažil získat i od lídra kandidátky, lékaře a důchodce Jana Cee.  Při pokusu o telefonický kontakt  nejprve odmítl s tím, že nemá čas, ať ho reportéři kontaktují o hodinu později. Pak už ale opakovaně telefon nezvedal.

Reklama

Doporučované