Hlavní obsah

Strany hledají předsedu Sněmovny. Po volbách bude klíčový v „boji“ s Hradem

Foto: Seznam Zprávy

Současný předseda Radek Vondráček a místopředseda Vojtěch Filip.

Reklama

Týden před volbami politické strany ve svých řadách hledají kandidáty na předsedu Poslanecké sněmovny. Šéf nebo šéfka poslanců bude nejdůležitější osobou pro případ, že Miloši Zemanovi nevyjde jeho volba premiéra.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Politiky v Česku sice plně zaměstnává finále volební kampaně, zároveň se ale v zákulisí začíná plánovat, kdo po volbách obsadí křeslo předsedy Sněmovny.

Funkce šéfa poslanců je letos pod větším drobnohledem než jindy. Pokud nastane pat a dlouhodobě nepůjde sestavit vláda s důvěrou, mohlo by dojít na historické prvenství - tedy třetí pokus o jmenování vlády, který má v rukou právě předseda dolní komory.

V hnutí ANO, které momentálně post šéfa Sněmovny drží, počítají podle zdrojů Seznam Zpráv se dvěma možnými verzemi. Pokud by došlo k volebnímu patu, nebo by si ANO nebylo jisté svými novými koaličními partnery, bude si chtít funkci nechat i nadále.

V takovém případě se předpokládá, že nasadí do souboje současného šéfa Radka Vondráčka, se kterým jinak počítají na Ministerstvo spravedlnosti. „Ještě jsme se o tom nebavili, ale můj osobní názor je, že by to mohl být implicitně Radek Vondráček,“ uvedl člen hnutí Ivo Vondrák.

Pokud by hnutí mělo jistotu, že sestaví vládu, přenechalo by křeslo případnému koaličnímu partnerovi. Část hnutí ANO opakovaně naznačuje zájem o spolupráci se Spolu, koalice to vytrvale odmítá.

Přesto už někteří zástupci ANO zkouší takzvaně „vypouštět balónky“ - prý by v takovém případě mohla funkci dostat Markéta Pekarová Adamová, říká zdroj z Babišova hnutí. „Se mnou se o tom nikdo nebavil. To je něčí plán, jak házet klíny do naší koalice, protože se nás bojí,“ odmítla to rezolutně šéfka TOP 09.

Sama koalice Spolu zatím oficiálně kandidáta na předsedu Sněmovny nemá. Plán je ale takový, že každá strana vytipuje vlastního člověka a z nich pak koalice vybere favorita. „Nepůjdeme v koalici proti sobě,“ uvedl jeden z členů TOP 09. Při stranických diskuzích padlo například jméno poslankyně Heleny Langšádlové.

V ODS je podle informací Seznam zpráv horkým kandidátem sněmovní matador Marek Benda, který by byl schopen novou Sněmovnu provést složitými parlamentními procedurami v případě, že by směrem z Hradu došlo k nějakým komplikacím.

Přehled všech kandidátů do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se v našem speciálu Volby 2021, kdo kandiduje ve vašem kraji.

S konkrétními jmény chtějí strany oficiálně vyjít, až když to bude nezbytné - bude totiž záležet na povolebním rozložení sil a na tom, zda a koho budou mít šanci dostat se do vlády. Například již zmíněný Marek Benda je zároveň možným kandidátem na ministra spravedlnosti.

Podobné je to u druhé koalice Pirátů a Starostů. Podle informací Seznam Zpráv by kandidátem Starostů na předsedu Sněmovny mohl být Petr Gazdík, který už má s řízením schůzí zkušenosti. Ten je ale zároveň vážným kandidátem na ministra školství.

„Konkrétní jména nemáme, personálie jsme ještě neřešili. Jsou to spojené nádoby s vyjednáváním o vládě,“ reagoval Gazdík.

Za SPD by mohl být kandidátem její předseda Tomio Okamura. Sám to přiznal i v nedávném rozhovoru pro Deník. „Není podmínkou, že musím sedět přímo ve vládě, nebojuji o koryto. Můžu to řídit z vedení Sněmovny, kde mám o všem přehled a jsem u všech důležitých jednání. Pro mě je důležité prosazovat program SPD a podílet se na vládě odborníků,“ uvedl.

Pro Seznam Zprávy pak řekl pouze to, že se strana o žádných funkcích před volbami nebaví.

Reklama

Doporučované