Hlavní obsah

Strašák jménem brexit. Česko si musí pohlídat výhody pro automobilový průmysl

Soud poslal brexit do parlamentu. Co na to britské firmy v Česku? Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Opuštění Unie zřejmě nejvíce zasáhne britský finanční sektor. „Nejhorší pro byznys je v této chvíli nejistota,“ uvedla ve studiu Seznamu Marcela Černochová, ředitelka Britské obchodní komory v Česku.

Článek

Jaké budou dopady vystoupení Velké Británie z Evropské unie na byznys?

To stanoví tvrdá vyjednávání mezi Bruselem a týmem britské premiérky Theresy Mayové, až země oficiálně proces odloučení od zbylých 27 zemí zahájí. Mírné zdržení tento krok nabral úterním rozhodnutím  britského Nejvyššího soudu, který potvrdil, že Mayová pro start jednání o odchodu potřebuje souhlas britského parlamentu.

„Čím delší je nejistota, jaké budou podmínky pro vzájemný obchod, tím je to pro byznys nepříjemnější,“ uvedla ve speciálním studiu Seznamu k jednání Nejvyššího soudu Marcela Černochová, šéfka Britské obchodní komory v Česku.

Podle ní budou klíčová vyjednávání především o dvou sektorech. „Z pohledu České republiky je nutné nastavit co nejlepší podmínky pro export automobilového průmyslu. Do Velké Británie odsud směřuje bezmála každé desáté vyrobené auto. A nejde jen o přímý export. Jde také o dodávky autodílů do Německa, odkud se pak zase kompletní auta vyvážejí na britské ostrovy,“ řekla.

Čísla jí dávají za pravdu. Vzájemná obchodní výměna mezi Českem a Británií dosahuje obratu zhruba 280 miliard korun ročně. Pro české firmy jde v této chvíli o třetí nejvýznamnější trh, z hlediska dovozu patří Britům šesté místo. A právě největší položkou jsou vývozy českého automobilového průmyslu. Ty ročně přesahují 60 miliard korun.

Pro Británii pak bude citlivou otázka finančního sektoru. Ten v ekonomice ostrovního království hraje významnou roli s obratem přesahujícím 200 miliard liber. „Samozřejmě hrozí, že banky přijdou o výhody společného trhu, kdy mohou na základě jediné licence své služby poskytovat v celé Unii. A už se mluví o tom, že se velká část finančních institucí bude přesouvat například do Německa,“ varovala Černochová.

Podle studie renomované analytické společnosti Oliver Wyman hrozí londýnské City, že kvůli brexitu bude muset propustit až 70 tisíc lidí. Britská ekonomika by tak přišla o 40 miliard liber a na daních by se „ztratilo“ dalších deset miliard.

Celkově při vyjednáváních jde Británii o sumu okolo 220 miliard liber, což je částka představující britský export do ostatních zemí Unie. Je to přitom 45 procent veškerého britského vývozu.

VIDEO: Podívejte se na speciální studio Seznamu o brexitu a jeho dopadech. Postup premiérky Theresy Mayové komentují Marcela Černochová z Britské obchodní komory v Česku, Kryštof Kruliš z Asociace pro mezinárodní otázky a také britský zpravodaj Radiožurnálu Jiří Hošek.

Cesta k Brexitu

Reklama

Doporučované