Hlavní obsah

Strašák obcí. Mýto začne platit i na silnicích prvních tříd

Zpoplatněnými úseky denně projede asi 100 tisíc nákladních aut.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Od nového roku musejí řidiči nákladních aut platit mýtné i na 870 kilometrech silnic I. tříd.

Článek

Je to scénář, s nímž se většina měst a obcí nechce smířit. Ministr dopravy Vladimír Kremlík navzdory slibům svého předchůdce prosadil, že se platba mýtného od nového roku rozšíří i na 870 kilometrů silnic I. třídy.

Pro státní kasu to má jen v roce 2020 znamenat 1,6 miliardy korun navíc, pro mnoho sídel v Česku zase strach ze záplavy kamionů. „Největší obavy spočívají v tom, že tranzitní doprava bude hledat objízdné trasy po silnicích nižších tříd a také úseky prvních tříd, které zpoplatněné nejsou,“ uvedl předseda Svazu měst a obcí František Lukl (NK).

Jako starosta Kyjova přidává konkrétní případ ze svého města, které leží na silnici I/54. „Zpoplatněná nebude, zatímco paralelní I/50 ano,“ řekl Lukl.

V praxi to znamená, že kamiony jedoucí od česko-slovenského hraničního přechodu Strání – Moravské Lieskové mohou pro cestu do Slavkova u Brna směrem na D1 volit dvě výše uvedené silnice. Vzdálenost je stejná 80,8 kilometru. Pokud řidiči zvolí zpoplatněný úsek, prodraží se cesta o stovky korun. „V některých úsecích je možné, že budou řidiči hledat objízdné trasy,“ uznal dokonce mluvčí asociace nákladních dopravců ČESMAD Martin Felix, přesto větší zajížďky nepředpokládá.

Třeba Bučovicemi na Vyškovsku ležících na I/50 denně projedou až dvě tisícovky kamionů. Obce na paralelní silnici v čele s Kyjovem mají proto strach, že se mnoho aut přesune na nezpoplatněnou silnici. „Může to být velký problém,“ zdůraznil Lukl.

Podobných míst v Česku je víc. Ministerstvo dopravy však větší potíže nepřipouští. „Plošné problémy neočekáváme. Jednotlivé potíže jsme připraveni řešit,“ uvedla mluvčí Ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Pokud někde kamiony nezpoplatněné úseky zaplaví, prý zareaguje. „Termíny neznáme. Probíhá diskuze, vše budeme řešit příští rok,“ vzkázala Rezková.

Mýtný systém sobě

Také dopravci však zpoplatnění „jedniček“ snášejí těžko. „Hlavní problém? Bude se vybírat i tam, kde se to ekonomicky nevyplatí a mýtný systém bude financovat z větší části sám sebe místo infrastruktury,“ dodal Felix.

Zda má ministerstvo pro řešení zapeklité situace pro dopravce i obce nějakou jasnou vizi, zatím neuvedlo. Ve hře je zpoplatnění dalších úseků silnic I. třídy. Také proto nyní některé kraje měří intenzitu dopravy na inkriminovaných silnicích. Data pak mohou porovnat s novými čísly po zavedení mýtného. „Pokud nás Ředitelství silnic požádá, můžeme po novém roce dodat velmi přesná čísla o tom, kolik nákladních aut zpoplatněnými silnicemi projede,“ ujistil mluvčí provozovatele mýtného systému Miroslav Beneš ze společnosti CzechToll.

Anketa

Jste pro nedělní zákaz jízdy kamionů?
Ano, pomůže plynulosti víkendového provozu
80 %
Ne, zbytečně komplikuje podnikání
20 %
Celkem hlasovalo 4827 čtenářů.

Část obcí také volá po zákazu kamionové dopravy pro silnice II. a III. tříd. Ve hře leží návrh změny zákona od poslankyně a hejtmanky Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové. „Je trochu škoda, že jdeme českou cestou a nepoučíme se v zahraničí. V Německu existuje jednoznačné pravidlo, že tranzitní doprava se nedostane na úseky nižších tříd nebo že mohou řidiči použít jen nejkratší vzdálenost mezi sjezdem z dálnice a místem, kde vykládají zboží,“ popsal Lukl.

Podle dopravců i části obcí však takový zákaz přinese další komplikace. „Je to neekologické. A způsobí to další zdražení, protože se objeví objížďky dlouhé desítky kilometrů,“ namítl Felix.

Nula od nuly pojde?

Zdeněk Peša (NK) z Boskovic na Blanensku, které už nyní trápí kamiony ve městě, vidí problém v těžké vymahatelnosti. „To, co stát vybere na daních z mýta na silnicích prvních tříd, bude třeba investovat na dopravní policii, značky a opravy poničených silnic. Nula od nuly pojde,“ kritizoval už dříve.

Nový satelitní mýtný systém od prosince provozuje konsorcium společností CzechToll/SkyToll. Přechod se obešel bez výraznějších problémů. „Máme zaregistrováno 380 tisíc aut v systému, což je asi 83 procent z očekávaného počtu. Ke dvacátému prosinci jsme na mýtném vybrali asi 640 milionů korun,“ vyčíslil Beneš.

Zpoplatněnými úseky denně projede okolo sto tisíc nákladních aut, celníci, kteří mají na starost pokuty, řeší jen několik desítek přestupků za den. Ministerstvo dopravy si přechod na nový systém pochvaluje. Očekává, že díky provozním úsporám a zpoplatnění nových úseků jen za rok 2020 získá o 2,5 miliardy víc.

Reklama

Doporučované