Hlavní obsah

Glosa: Strašení lidí se nevyplácí. Teď už na koronavirus kašlou

Milan Rokos
redaktor
Foto: Profimedia.cz

V Německu lidé na nákupy roušky stále nosí.

Reklama

Slováci plánují, že budou nosit roušky i v příštím roce. Čechy nejdříve vláda nutila nosit je všude. Výsledkem je, že mají zakrývání obličeje plné zuby a nedělají to vůbec nikde.

Článek

V minulém týdnu jsem absolvoval reportážní cestu po střední Evropě. Jejím hlavním tématem bylo sucho. Během 1 800 kilometrů, které jsem najezdil po Německu, Polsku a Slovensku, se nabízejí mnohá srovnání – nejen ta týkající se sucha, ale třeba i přístupu k pandemii koronaviru.

Zprávy, které během týdne přicházely z Česka, nezněly nijak pozitivně – pobaltské státy nás vyřadily ze seznamu bezpečných států, v zemi se objevovala nová lokální ohniska a vláda chystala zpřísňování bezpečnostních opatření.

Oproti tomu v Německu byla situace stabilní, na Němce karanténu nikdo neuvaloval a největší lokální ohnisko, které se během mé cesty objevilo, bylo v Bavorsku. Tedy stovky kilometrů od míst, kde jsem se pohyboval já, v okolí města Stassfurt v Sasku-Anhaltsku.

Podobně stabilní situace panovala i v Polsku – ani Slezsko, které figurovalo původně na českém „oranžovém semaforu“, už není vnímáno jako riziková oblast. Ještě méně se o koronaviru mluví v souvislosti se Slovenskem, kde dodnes registrují pouhých 28 obětí nemoci.

Přesto se ve všech výše zmiňovaných zemích nosí roušky v uzavřených prostorách: ať už nakupujete v supermarketu, tankujete u benzinky, nebo jdete třeba do banky.

Česko vypadá zcela jinak. Při včerejší jízdě autobusem měl roušku možná každý desátý pasažér, uvnitř supermarketu ještě méně. Jako by byla koronavirová situace přesně opačná, než jsem výše popsal.

Slováci dokonce plánují, že roušky ve vnitřních prostorách budou povinné do doby, než se proti covidu-19 nechají očkovat dvě třetiny populace. Oznámil to ministr zdravotnictví Marek Krajčí (OLaNO). Stojí za to připomenout, že účinná vakcína je stále ve vývoji a není vůbec jisté, kdy bude k dispozici.

Berou tedy Češi hrozbu viru na lehkou váhu? Nemyslím si. V začátku pandemie fungoval národ skvěle a navzdory chaotické politice vlády se lidé chovali zodpovědně. Možná teď jen reagují na šílenosti, které jim byly vnucovány, jako například nošení roušek v autě, kterým cestují členové jedné domácnosti.

Výsledkem strašení populace je to, že už lidé trochu rezignovali. A to není pro případnou druhou vlnu viru vůbec dobrá zpráva.

Reklama

Doporučované