Hlavní obsah

Havárie supertajné ruské ponorky. Bylo tam jaderné zařízení, přiznala Moskva

Přísně tajná ponorka Lošarik. Vypukl požár právě na ní?

Reklama

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu poprvé oficiálně potvrdil, že v hlubinném plavidle, kde v pondělí vypukl požár, byl jaderný reaktor, který ale nebyl poškozen. Podle tiskových agentur prezidentovi Vladimiru Putinovi také sdělil, že hlavní příčinou neštěstí, jež si vyžádalo 14 mrtvých, byl požár, který vypukl v akumulátorové sekci.

Článek

„Jaderné energetické zařízení v daném aparátu (ponorce) bylo zcela izolované a opuštěné“ a posádka navíc učinila „všechna nezbytná opatření k jeho ochraně“. „Díky tomu je zařízení plně funkční,” citovala agentura TASS sdělení ministra zveřejněné na internetových stránkách Kremlu.

Ministr rovněž informoval, že hlavní příčinou události byl požár v akumulátorové sekci, který se pak v určité míře rozšířil. Plavidlo je však podle něj opravitelné. „První posouzení – oprava je možná. V našem případě nejen možná, ale povinná,“ prohlásil.

Docela možné je, že neštěstí na ruském podmořském plavidle, které si vyžádalo 14 lidských životů, zůstane z valné části obestřeno tajemstvím. Naznačil to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, když řekl, že některé informace o tomto incidentu jsou státním tajemstvím, a proto nebudou zveřejněny. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu bez dalších podrobností uvedl, že někteří členové posádky neštěstí přežili.

Plavidlo je nyní na vojenské námořní základně v Severomorsku na severozápadě Ruska. Jedná se o uzavřené město, které je hlavní základnou Severního loďstva. Příčiny neštěstí se stále vyšetřují. Sděleno ale například nebylo, o jaké podmořské zařízení šlo, kolik bylo na palubě celkem lidí.

„Jsou informace, které patří do kategorie státních tajemství a státní tajemství se dodržuje v zájmu státu a státní bezpečnosti. Proto je naprosto normální, že se neodhaluje. V tom není nic nezákonného,“ řekl podle agentury TASS Peskov novinářům.

Mluvčí prezidenta Vladimira Putina přitom dal najevo, že mezi takové utajované informace patří i to, o jaké podmořské plavidlo v tomto případě šlo.

Podle ruských médií šlo o supertajnou jadernou ponorku Lošarik, která provádí výzkum ve velkých hloubkách. O plavidle je známo jen málo podrobností. V roce 2012 se ponorka například podílela na průzkumu, jehož cílem bylo potvrdit ruské nároky na rozšíření hranic svého arktického kontinentálního šelfu. Podle tehdejších oficiálních prohlášení sesbírala vzorky z hloubky 2500 metrů. Běžné ponorky se přitom dokážou ponořit jen do hloubky 600 metrů.

Lidé na palubě podle ministra obrany byli „jedineční vojenští specialisté – vysoce kvalifikovaní profesionálové, kteří prováděli důležitý výzkum týkající se zemské hydrosféry“.

Ministr také naznačil, že v plavidle byl civilista, zřejmě expert, který se díky námořníkům zachránil. „Námořníci se v kritické situaci zachovali hrdinsky. Z části zachvácené ohněm nejprve evakuovali civilního činitele průmyslu, uzavřeli za ním poklop, aby zabránili rozšíření požáru, a sami pak do konce bojovali za přežití lodě,“ řekl Šojgu.

Prezident Putin již dříve v televizním vyjádření uvedl, že sedm z obětí mělo hodnost kapitána a dva zemřelí byli nositeli nejvyššího ruského vyznamenání, titulu Hrdina Ruska. Ve čtvrtek ministerstvo obrany zveřejnilo seznam obětí. Jsou mezi nimi dva kapitáni, Denis Dolonskij a Nikolaj Filin. Oba získali nejvyšší vyznamenání za misi z roku 2012, která se zabývala měřením mořského dna Arktidy.

Podle vojenského experta Viktora Murachovského k nehodě došlo, když se plavidlo pohybovalo v hloubce 300 metrů. Mezi oběťmi jsou podle něj i dva synové ruských admirálů.

Reklama

Související témata:

Doporučované