Hlavní obsah

Stravenky Čechům neberte, přimlouvá se šéf komory

Rozhovor s prezidentem Hospodářské komory ČR Vladimírem Dlouhým o stravenkách a firemních benefitech.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jsou stravenky přežitek z dob minulých, anebo funkční systém, který se nemá měnit tak, jak plánuje ministryně financí Alena Schillerová? Hospodářská komora zpracovala průzkum ve více než 800 českých firmách.

Článek

Když dáte zaměstnavatelům na výběr mezi klasickými stravenkami a stravenkovým paušálem v podobě, o které ministryně financí nyní mluví, volí většina zaměstnavatelů (70 % z 809 oslovených firem) stravenkový paušál. Podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého má ale značná část zaměstnanců ke stravenkám kladný vztah.

Kdo všechno přispěje na váš oběd, když zaplatíte 100korunovou stravenkou?Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

„Je to mnoha miliony zaměstnanců vnímáno jako benefit, který by se neměl rušit, na druhou stranu mají ke stravenkám kritický přístup zaměstnavatelé a zřejmě i Ministerstvo financí. Zachovejme tedy stravenky, ale pozměňme a zefektivněme tento systém, i proto, že nerozumím tomu, proč by na tomto systému měly vydělávat dvě nebo tři firmy v Česku,“ dodává Dlouhý.

Ačkoliv návrh na stravenkový paušál zní podle něj rozumně, Dlouhý upozorňuje, že je třeba si počkat na přesnou podobu. „Ministryně financí to zatím dala na stůl jako koncepční návrh, celé se to bude řešit s novelou zákona o dani z příjmu, poté uvidíme, jestli to není nějaký zajíc v pytli. Jestli tam nebudou nějaké nástrahy, které by se nemusely líbit zaměstnavatelům.“

Anketa

Jaké stravenky dostáváte v zaměstnání?
Žádné
39,5 %
V hodnotě do 50 korun
4 %
V hodnotě 50 - 90 korun
26,3 %
V hodnotě nad 90 korun
30,2 %
Celkem hlasovalo 45948 čtenářů.

Na žebříčku oblíbených pracovních benefitů obsazují stravenky až nižší pozice.

Zaměstnanci nejvíce oceňují 13. plat, flexibilní pracovní dobu nebo třeba služební automobil. K široké nabídce benefitů tlačí zaměstnavatele i trh práce. S rekordně nízkou nezaměstnaností, jaká v Česku je, si zaměstnavatelé už nemůžou dovolit žádný benefit pro své pracovníky nenabízet.

Reklama

Doporučované