Hlavní obsah

Strčte si sýr pod gumičku! Jak v Lánech kašlou na pravidla

Jiří Kubík
šéfredaktor
Foto: ČTK, ČTK

K národu prezident promlouvá hygienicky z televize, telekonferenci se svými poradci ovšem odmítl.

Reklama

Koronavirová krize kromě jiného také demaskuje buranství lidí, u kterých bychom raději hledali zodpovědnost a rozumný úsudek. Bohužel v některých případech jde o čiré zklamání.

Článek

Asi je to naivita, s níž permanentně přistupuji k hlavě státu, ale vždycky si říkám, že jistou mez nepřekročí. Moje chyba. Když čekám slušnost a apel k semknutí, dočkám se dalšího rozeštvávání společnosti. Když bych očekával celonárodní výzvu k respektu před zákeřnou nemocí, uslyším jalové heslo „strach oslabuje“. No a když se nemají lidé shlukovat a pořádat hromadné trachtace, dočkám se rovnou rány mezi oči. Mluvčí prezidenta zavěsí na sociální sítě důkaz o tom, že prezident si prostě dělá, co chce. Všem navzdory.

Snímek Miloše Zemana (v roušce) a jeho dvanácti spolubesedníků – takzvaného poradního týmu – při sobotním hodování v Lánech je prostě důkazem, že dodržování pravidel, na které jsme všichni vsadili, abychom ochromující epidemii co nejdříve zahnali, je partě „vyvolených“ zkrátka naprosto cizí.

Lidé se mohou setkávat maximálně ve dvou, s výjimkou členů rodiny. Když už se setkají, mají zachovávat rozestupy alespoň půldruhého metru, raději dva. A mají mít na ústech roušku.

Uznávám, je to nepříjemná doba, zahání nás do nemilé sociální izolace. Ale zvládnout ji prostě musíme. Věříme přece, že to má smysl a epidemie brzy pomine. V prezidentské kanceláři na to ovšem kašlou.

Jak jsme se dozvěděli od policejního prezidenta, jednoho z účastníků lánské seance, sám navrhoval, aby se porada s prezidentem konala formou on-line konference. To ale na Hradě zavrhli. Jízlivé poznámky o tom, že možná nechtěli riskovat proklikání prezidenta někam do Alabamy, se přímo nabízejí. A tak všichni poslušně nakráčeli k nedostatečně velkému stolu do Lán.

Mezi povolanými byli například guvernér centrální banky Jiří Rusnok, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, ministr školství Robert Plaga, zmíněný policejní prezident Jan Švejdar, ministr obrany Lubomír Metnar, ministr vnitra Jan Hamáček a také ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Ta téhle taškařici, zvěčněné na Ovčáčkově snímku třinácti lidí u prostřeného stolu s rouškami na ústech a plnými talíři a se skleničkami před sebou, nasadila v sobotu večer korunu trapnosti. Týdeníku Respekt na otázku, jak mohli jíst s rouškami, odpověděla: „Servírovali tam krájený sýr, ten podstrčíte pod gumičkou.“ I kdybychom tomu náhodou chtěli věřit, pak jde o porušení dalšího hygienického pravidla – nikdy se roušky na obličeji nedotýkáme.

Ale spíš než popisu bizarního stolování zarouškovaných poradců a hlavy státu jsme tady svědky trapné nabubřelosti. A také buranství lidí, kteří navíc oplývají drzostí chtít po těch, co dodržují pravidla karantény, aby takovým žvástům uvěřili.

Uráží to a posiluje ve společnosti povědomí o tom, že zatímco „ti nahoře“ si můžou dělat, co chtějí, „těm dole“ policie při shlukování na veřejnosti a nenošení roušky bez pardonu napaří až desetitisícovou pokutu.

Mimochodem, byl to právě ministr Hamáček, který nedávno emotivně vyzval lidi, ať jsou rozumní, protože jinak „někoho nakazí, ten umře a budou s tím muset žít“.

Jak se vám teď, pane ministře, žije s vědomím, že jste si vystřelili z pravidel – a kromě toho jeden druhého možná nakazili? Lidí v rizikové skupině se v Lánech u stolu sešlo docela dost.

Reklama

Doporučované