Hlavní obsah

Střechy pěti přerovských škol budou osazeny solárními panely, uspoří náklady

Foto: Shutterstock.com/lalanta71, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Cílem projektu je výrazně snížit náklady na spotřebu energie. Kromě nákupu fotovoltaických panelů bude město investovat v některých školách také do větracího systému, který by měl přinést do tříd zdravější vzduch.

Článek

Náklady vyjdou dohromady na zhruba 36 milionů korun, část by se měla vrátit z dotací.

V malé fotovoltaické elektrárny se 41 až 55 panely na střechách se promění školy Za Mlýnem, Trávník, J. A. Komenského, Svisle a U Tenisu. Poslední dvě budou vybaveny i novou vzduchotechnikou. „Fotovoltaické panely budou umístěny na plochých střechách škol, kromě Trávníku a Svisle, kde mají být instalovány na sedlové střechy. Díky panelům dojde ke snížení roční spotřeby energie o 40 GJ, což činí více než 22 procent úspory celkových nákladů na provoz školy,“ uvedl náměstek primátora pro školství Petr Kouba (ODS).

Město kromě toho investuje ve dvou školách i do vzduchotechniky, která bude řešena jako řízené větrání s rekuperací, tedy zpětného získávání tepla. Zlepšit by měla vzduch ve třídách i v prostorách pro učitelský sbor a personál. „Vzduch bude nasáván zvenku a přiváděn na rekuperační jednotku, tam projde filtrací, bude zbaven mechanických nečistot - a takto upravený pak zamíří do objektu. Naopak vzduch, který obsahuje pachy, vlhkost nebo jiné škodliviny, bude odtahován z vnitřního prostoru a přiváděn opět na rekuperační jednotku,“ uvedl Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu.

Město se chystá kvůli této investici v nejbližších dnech zveřejnit výběrové řízení na dodavatele zakázky. Zástupci města počítají s tím, že s dodávkou a montáží panelů i s budováním větracího systému by se mělo začít příští rok na jaře, veškeré práce by měly být ukončeny v závěru roku 2023. Náklady na pokrytí střech solárními panely vedení radnice odhaduje na pět milionů korun a na větrací systém je vyčleněno 31 milionů. Část nákladů by měla pokrýt dotace z Operačního programu životního prostředí, který podporuje energetické úspory veřejných budov, doplnila náměstkyně primátora Hana Mazochová (ANO).

Reklama

Doporučované