Hlavní obsah

Střed Ostravy chřadne. Život mají do centra vrátit nové moderní bytové domy

Nové Lauby. Bytová „čtvrť“, která má centru Ostravy vrátit život.

 

Reklama

Centrum města Ostravy se stále vylidňuje. Jednou z příčin je i nedostatek bytů. Město se proto rozhodlo přilákat nové nájemníky nabídkou bydlení v nových moderních budovách, které ponesou název Nové Lauby a budou zde postaveny do roku 2021.

Článek

„Je v zájmu města, aby v centru žili lidé, aby to tady žilo. Zejména mladí lidé dnes mají zájem bydlet v centru, ale nemají zájem nebo si nemohou dovolit hypotéku. Když startují s první prací, tak je pro ně třeba dvoumilionový byt nedostupný a na druhou stranu pronajmout si byt v centru města je pro ně zajímavé,“ uvedl radní města Ostravy Lukáš Semerák.

Pět moderních domů bude stát na místě dnešního parkoviště, hned vedle Masarykova náměstí. Budou sloužit primárně pro bytové účely, ale také se zde počítá s komerčními prostory, které budou situovány do přízemí.

Bytů zde bude celkem 86 a primárně se bude jednat o byty velikosti 2+1 a 3+1 o rozloze 54 a 84 metrů čtverečních, které budou vybaveny kuchyňskými kouty. Jednopokojových bytů o rozloze 30 metrů čtverečních bude 16 a čtyřpokojových s rozlohou 112 metrů čtverečních rovných 8.

Velkou výhodou bude podzemní parkoviště, které poskytne místa ke stání pro 162 aut. Místa pro parkování budou sloužit nejen pro rezidenty, ale také pro veřejnost. Částku 275 milionů korun zaplatí investor, kterým je přímo město Ostrava.

Obytný blok bude postaven na stejném místě, kde stávaly historické lauby, které tvořily staré domy s podloubím a byly zbourány začátkem 60. let minulého století. Právě na jejich místě budou postaveny moderní bezbariérové novostavby s pěti nadzemními a dvěma podzemními patry i výtahy, které nesou označení Nové Lauby.

Výstavba bude zahájena po ukončení archeologického výzkumu, jenž zde již probíhá a jehož délka se odhaduje na 18 měsíců.

Reklama

Související témata:

Doporučované