Hlavní obsah

Střední Evropa nebude mít zastání. Nový šéf Evropské rady nastupuje

Foto: Evropský parlament

Novýn předseda Evropské rady Charles Michel.

Reklama

Polák Donald Tusk předává žezlo Belgičanovi Charlesu Michelovi. Ten se od prvního prosince oficiálně stává předsedou Evropské rady. Předpokládá se, že bude agendu Evropské unie vést směrem k sebevědomé politice, která je schopná konkurovat Číně. Zásadně se ale nejspíš změní vztah ke střední Evropě.

Článek

Třiačtyřicetiletý Charles Michel se stal před pěti lety nejmladším belgickým premiérem. Syn bývalého evropského komisaře a vystudovaný právník se do belgické nejvyšší politiky dostal za frankofonní liberální stranu. Vzhledem k roztříštěnosti Belgie se vláda skládá třeba i dva roky, Michel to zvládl „pouze” za čtyři měsíce.

„Díky zkušenosti z hledání kompromisu na národní úrovni má předpoklad pro to, aby funkci předsedy Evropské rady zvládl,” popisuje pro Seznam povahu nového předsedy Filip Nerad, zpravodaj Českého rozhlasu.

Od prosince nahradí Charles Michel Donalda Tuska ve funkci, která existuje teprve od Lisabonské smlouvy v roce 2009, tedy předseda Evropské rady. „Z povahy té funkce před sebou nemá žádný konkrétní program,” vysvětluje Nerad.

Michelovi se na národní úrovni povedlo přivést k jednomu stolu zdánlivě nesmiřitelné tábory. Mimo jiné i belgické nacionalisty, kteří mají separatistický program, přiměl ke konsenzu. Sám, jako frankofonní Belgičan má ale blízko k románským zemím.

„Ne, že by tyto státy protěžoval, ale kdyby byly nějaké spory, mohl by se přiklánět k jejich názorové linii,” domnívá se Filip Nerad. Novinář tak naráží na rozdíl mezi ním a dosluhujícím předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Ten jako Polák podle něj více rozuměl Středoevropanům.

„Tusk jako jediný například prohlásil, že migrační kvóty neřeší problém migrační krize, to od jiné pozice z Evropy nezaznělo,” upozorňuje Nerad. Oproti tomu Charles Michel, ještě jako premiér Belgického království, státy střední Evropy kritizoval za nesolidaritu. „Takové zastání jako od Tuska Visegrád mít od Michela nebude,” dodává.

Na druhou stranu Michel strávil několik posledních týdnů objížděním evropských států a setkáváním se s jejich lídry. Před týdnem se setkal i s českým premiérem Andrejem Babišem. Navštívil i ostatní země střední Evropy.

Evropská rada nepředkládá zákony, ani je neprojednává. Její role je spíše diplomatická. Diskutuje o směrech a prioritách Evropské unie. Jejími členy jsou předsedové vlád nebo hlavy států členských zemí. Přesto její nový předseda inklinuje k určitým tématům.

„Klimatická změna ohrožuje naší existenci,” prohlásil Michel na začátku listopadu před studenty Amsterdamské univerzity, kde mimochodem strávil semestr v rámci Erasmu. Výslovně se tak připojuje k prioritám nové evropské komise, která klimatickou neutralitu označila za jednu ze svých priorit.

Ve své úvodní řeči, v září, když se rozhodlo o jeho nové funkci v Evropské radě, zmínil celkovou pozici Evropy. „Upřímně věřím, že by Evropská unie měla hrát hlavní roli na globálním pódiu,” prohlásil Charles Michel. Varoval také před tím, aby se Evropa nestala obětí obchodní války Donalda Trumpa s Čínou. „Evropa musí jednat sebevědomě,” dodal.

První úkoly nebude mít Charles Michel zrovna snadné. Do konce příštího roku musí Evropská unie schválit víceletý finanční rozpočet. „Na to je nutná jednomyslnost, která zatím rozhodně není,” vysvětluje Filip Nerad. Michel tak bude hrát roli hlavního vyjednavače.

Podobně náročný bude odchod-neodchod Velké Británie z Evropské unie. Je stále otázkou, jak dopadnou prosincové volby a tedy i případný lednový brexit. I toto vyjednávání bude mít na starosti nový předseda Evropské rady Charles Michel.

Reklama

Doporučované