Hlavní obsah

Vzpruha pro kryptoměny. Salvador chce přijmout bitcoin jako oficiální měnu

Foto: Profimedia.cz

Salvadorský prezident Nayib Bukele.

Reklama

Salvadorský prezident Nayib Bukele zvažuje přijetí bitcoinu jako druhé oficiální měny po americkém dolaru. Chce tak zlepšit situaci rodin a zlepšit ekonomické vyhlídky.

Článek

Mladý a na sociálních sítích velice populární prezident Bukele věří, že by přijetí populární kryptoměny ulehčilo život milionům Salvadořanů, kteří ze zahraničí finančně podporují své rodiny v zemi. „V krátkodobém horizontu to vytvoří pracovní místa a pomůže zajistit finanční začlenění tisíců lidí, kteří jsou součástí finanční ekonomiky,“ řekl na videokonferenci probíhající ve floridském Miami. Dodal, že pokud by došlo k ustanovení bitcoinu za regulerní měnu, 70 % obyvatel, kteří nemají bankovní účty, by tak získalo k finančním službám přístup.

Do země je sice možné peníze posílat, lze tak ale činit přes zprostředkovatele, který si mnohdy strhává vysoké poplatky a navíc transfer peněz trvá i několik dní. V neposlední řadě je nutné si peníze osobně vyzvednout. Peníze Salvadořanů ze zahraničí jsou přitom pro tamní ekonomiku zásadní. Tvoří přibližně 20 % HDP. Ročně pošlou lidé do své rodné země přes čtyři miliardy dolarů.

Prezident Bukele proto nepochybuje, že by rozhodnutí ohledně přijetí kryptoměny „zlepšilo život a budoucnost milionů lidí“.

Navržená legislativa podle jeho slov v příštím týdnu doputuje do tamního parlamentu, kde má prezident svou většinu. Pokud by bylo přijetí bitcoinu schváleno, stal by se Salvador první zemí světa, která by schválila za svou oficiální měnu tu virtuální.

Návrh prezidenta vítá i společnost Strike zaměřená na bitcoin. Ta uvedla, že na možné implementaci návrhu s vládou pracuje. „Přijetí digitální měny jako zákonného platidla poskytuje Salvadoru nejbezpečnější, nejúčinnější a globálně integrovanou síť otevřených plateb na světě,“ řekl CEO a zakladatel Strike Jack Mallers na konferenci.

Roger Ver z webu Bitcoin.com zaměřeného na komplexní informace o virtuální měně v rozhovoru pro britskou BBC nicméně upozorňuje, že existují lepší kryptoměny jako platidlo než bitcoin. Dodává, že ač má z důvěry v kryptoměny radost, je podle něj třeba si uvědomit, že bitcoin nefunguje jako měna. „Bitcoin může zpracovávat pouze tři transakce za sekundu - neexistuje způsob, jak by síť, která dokáže zpracovat tři transakce za sekundu, mohla být penězi pro celý svět,“ říká. „Jiné měny, jako Bitcoin Cash nebo Monero nebo ZCash, fungují jako měna mnohem, mnohem lépe,“ dodává.

Podle serveru CoinMarketCap vzrostl trh s kryptoměnami v polovině května 2020 na více než 2,5 bilionu dolarů, uvádí Al-Džazíra. Děje se tak i kvůli zájmu investorů z newyorské Wall Street či kalifornské Silicon Valley.

Kryptoměny nicméně stále budí rozporuplné reakce v jejich přijetí jako možné měny mimo jiné i kvůli jejich volatilitě a nejasnému právnímu postavení.

Reklama

Doporučované