Hlavní obsah

Středočeská ODS bude při kampani čistit řeky a jezdit na kole

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kandidáti středočeské ODS budou v kampani před letošními krajskými volbami čistit řeky a projedou kraj na kolech.

Článek

Lídrem je stejně jako před čtyřmi lety Martin Kupka, jehož prioritou je vyměnit nynější krajské vedení ANO a ČSSD podporované komunisty. Na příští koalici by se podle něj ODS ráda domluvila se STAN, případně dalšími uskupeními, která jsou nyní v opozici.

„Samozřejmě že bychom rádi sestavili koalici, která nebude zahrnovat ty, kteří teď vedou Středočeský kraj,“ řekl Kupka při dnešním zahájení kampaně v Praze. Podle něj ale platí, že koalice se sestavují až po volbách. Stejně jako před čtyřmi lety považuje za vyloučené, že by se ODS podílela na krajské vládě s komunisty.

Dvojkou na kandidátce je starosta Králova Dvora Petr Vychodil, následují ho starostka Hlavence Jarmila Smotlachová, kandidující s podporou Strany soukromníků ČR, a starostové Slaného a Benátek nad Jizerou Martin Hrabánek a Karel Bendl.

„Krajské volby pro nás nejsou v žádném případě volby druhého řádu nebo příprava na sněmovní volby,“ prohlásil předseda krajské organizace a ekonomický expert strany Jan Skopeček, který středočeské kandidáty podpoří z 19. místa. ODS otevřela kandidátku i dalším pravicovým subjektům - Straně soukromníků ČR, Koruně České, Klubu angažovaných nestraníků a Konzervativní straně.

Kampaň s mottem Postavme kraj na nohy! bude podle Kupky velmi kontaktní, její náklady se budou pohybovat kolem šesti milionů korun. Hlavními tématy bude zdravotní péče, lépe vybavená záchranná služba, silnice a dopravní spoje, ochrana vody a „konec papalášství“. Čištěním čtyř středočeských řek - Berounky, Sázavy, Jizery a Labe - chtějí občanští demokraté přispět k ochraně přírody a její čistotě. V další části kampaně budou zvát k návštěvě zajímavých míst po celém regionu, a pomoci tak cestovnímu ruchu poškozenému krizí. Velká část srpnové kampaně se odehraje na kolech.

„Chceme projet celý region křížem krážem a bavit se se starosty, ale i občany o tom, co jejich města a obce a střední Čechy jako celek potřebují. Každý den navíc bude uzavírat projekce letního kina, kterým bychom rádi Středočechy po době koronavirového odloučení také potěšili,“ dodal Kupka.

V krajských volbách před čtyřmi lety skončila ODS na čtvrtém místě se ziskem deseti z celkového počtu 65 mandátů. Vítězem voleb bylo ANO s 16 křesly, druzí STAN získali o jeden mandát méně a na třetím místě skončila ČSSD s 11 zastupiteli. ANO se nejdříve domluvilo na vládnutí se STAN, ODS a třemi zastupiteli z TOP 09, tato koalice se ale po roce rozpadla. Kraj od té doby řídí ANO s ČSSD s podporou komunistů.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) chce funkci obhajovat. Dalšími volebními lídry jsou předseda středočeské ČSSD Robin Povšík nebo předseda klubu středočeských zastupitelů KSČM Zdeněk Štefek. STAN jdou do voleb společně s lidovci a SNK-ED, lídrem kandidátky bude starostka Mnichovic Petra Pecková. V čele kandidátky TOP 09 bude předseda její krajské organizace Jan Jakob, Piráty povede do voleb Jiří Snížek.

Reklama

Doporučované